Ciasteczka orzechowe półksiężyce

Ciasteczka orzechowe półksiężyce są z dodatkiem zmielonych orzechów włoskich, migdałów i odrobiną kawy zbożowej. Przepyszne, kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka obsypane cukrem pudrem.

Ciasto na ciasteczka możesz przygotować nawet 1-2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce.

Do upieczenia ciasteczek możesz użyć foremki do ciasteczek rogalików, wtedy będą idealnie równe.

Ciasteczka orzechowe półksiężyce są idealne do zimowej herbaty. Spokojnie mogą poleżeć kilka dni w szczelnym pojemniku i nie stracą na smaku.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka.

Zdjęcie - Ciasteczka orzechowe półksiężyce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTECZKA ORZECHOWE PÓŁKSIĘŻYCE

SKŁADNIKI:

CIASTO ORZECHOWE

  • 280 g mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 60 g zmielonych orzechów włoskich
  • 40 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka kawy zbożowej np inka
  • 200 g zimnego masła
  • 1 zimne jajko
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • cukier puder do oprószenia

1 szklanka = 250 ml

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i mieszamy z cukrem waniliowym, zmielonymi orzechami oraz kawą zbożową. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy jajko, sól i zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy na do lodówki na minimum 1-2 godziny. Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki (nieco większe od orzecha włoskiego) i z każdej kuleczki tworzymy dłońmi wałeczki o zwężonych końcach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy je tak, aby tworzyły półksiężyce. Pieczemy w temperaturze 180 C przez ok. 12-15 minut do zarumienienia. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Zdjęcie - Ciasteczka orzechowe półksiężyce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka orzechowe półksiężyce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy