Ciasteczka na Halloween
Straszne ciasteczka czekoladowe ze słodką masą cukrową, doskonałe na Halloween. Do przygotowania takich ciasteczek własciwa będzie forma wytłaczana lub muffinkowa i foremki do wykrawania potworków halloweenowych.
Zabawa swietna i pyszny deser na wyjątkowy wieczór. Zapraszam ?
Składniki na 16 szt.:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki miękkiego masła
- 120 g drobnego cukru
- 2 jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 50 g mąki pszennej
oraz:
- 200 g masy cukrowej białej lub masy marcepanowej jasnej
- czarny barwnik w żelu
Wykonanie:
- Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej i przestudzić do temp. pokojowej.
- Do przestudzonej czekolady dodać cukier i wymieszać do połączenia.
- Następnie po jednym jajku, za każdym dodaniem starannie wymieszać łopatką i ekstrakt waniliowy.
- Mąkę przesiać z solą i dodać do płynnej masy, dolewając 50 ml mleka w temp. pokojowej.
- Wymieszać do połączenia składników.
- Formę do mini muffin wyłożyć papilotkami i przełożyć masę do 3/4 wysokości lub bezpośrednio do foremek wytłaczanych.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C przez 20 minut lub do suchego patyczka.
- Masę cukrową lub marcepanową rozwałkować cienko i wykrawać foremkami halloweenowe potworki /duszki, dynie, kapelusze, czaszki…/.
- Zaraz nakładać na ciepłe ciasteczko.
- Odstawić do wystudzenia i barwnikiem w żelu wypełnić oczka i buzie.
Smacznego ?