Ciasteczka musli

Ciasteczka musli


Pyszne, słodkie i sycące ciasteczka z płatkami musli. Do ich przygotowania używam zwykłej mieszanki płatków owsianych, pszennych, zytnich i kukurydzianych z suszonymi owocami. Dodatkowo dodaję jeszcze ziarna słonecznika, suszone morele i wiórki kokosowe. Takie ciastka są świetną przekąską w ciągu dnia! Jeśli zalega Wam gdzieś paczka musli to już wiecie jak możecie ją wykorzystać :).

Zdjęcie - Ciasteczka musli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA CIASTECZKA MUSLI (ok. 20 ciastek)

Składniki :
120 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
170 g mieszanki muesli
50 g ziaren słonecznika
50 g suszonych moreli
30 g wiórków kokosowych
125 g masła
70 g brązowego cukru
1 łyżka miodu

Jak zrobić ciasteczka z muesli : W małym garnku umieścić masło, cukier i miód. Podgrzewać na małym ogniu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Odstawić. Do większej miski wsypać mąkę, sodę, muesli, ziarna słonecznika, posiekane morele i wiórki kokosowe, wymieszać. Wlać masło z cukrem i miodem, ponownie wymieszać. Z powstałej masy formować małe kulki, mocno ściskając w rękach. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć (piekę je na dwa razy, wszystkie nie mieszczą się na blasze). Piec w temperaturze 170 stopni na funkcji termoobiegu przez około 10-12 minut (ciastka powinny ładnie się zarumienić). Wyciągnąć, zostawić na blasze na około 15 minut, ciasteczka zaraz po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, jak przestygną to stwardnieją. Przełożyć je na kratkę i wstawić drugą partię.

Kategorie przepisów