Ciasteczka mocno czekoladowe z czerwonym pieprzem
Ciasteczka mocno czekoladowe, delikatnie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Należy tylko zwrócić szczególną uwagę na czas ich pieczenia, a sukces gwarantowany. Są pyszne!
Dość długo nie mogłam zdecydować się na ich upieczenie i choć lubię czekoladę ilość użyta do pieczenia tych ciastek trochę mnie odstraszała. Niepotrzebnie , ponieważ efekt jest rewelacyjny. Wystarczy jedno ciacho , a jest dość sporych rozmiarów/ u mnie prawie 9 cm średnicy/ by zaspokoić ochotę na tę mega czekoladową słodycz, może gdyby były mniejsze i mniej słodkie.......zjadłabym więcej.Ciasteczek typu Chocolate Chip Cookies można znależć w sieci bardzo dużo,a moje to taka własna interpretacja i próba poszukiwania "ideału". Eksperyment z dodatkiem czerwonego pieprzu uważam za udany. Jego subtelny , niezbyt ostry smak i aromat doskonale harmonizuje ze słodyczą i goryczką czekolady . Bardzo lubię /okazjonalnie/ ostrą i słoną czekoladę z dodatkiem: pepperoncino i sale dolce di Cervia.....dlaczego nie wypróbować z pieprzem.....?
Składniki: / 8 dużych ciastek/
- 200 g czekolady gorzkiej
- 30 g masła
- 1 jajko
- 80 g cukru trzcinowego
- 50 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- ½ łyżeczki zmielonego czerwonego pieprzu/ użyłam moździeża /
- ok. 1 łyżeczka całych ziarenek czerwonego pieprzu
Wykonanie:
-Czekoladę /150 g / rozpuścić wraz z masłem w kąpieli wodnej do uzyskania gładkiego kremu. -Pozostawić do przestudzenia. -Przy pomocy miksera utrzeć jajko z cukrem na puszystą masę, dodać ekstrakt wanilii i zmielony pieprz.
-Stopniowo dodawać roztopioną czekoladę z masłem , a następnie mąkę z sodą i solą. -Pozostałą czekoladę drobniutko pokroić lub zetrzeć na tarce i dodać do ciasta wraz z całymi ziarenkami pieprzu. -Ciasto starannie wymieszać/ przy pomocy łyżki/.
-Piekarnik nagrzać do temperatury 160 -170 st.C -Blachę do pieczenia spryskać olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. -Przy pomocy łyżki do nakładania lodów kłaść w dość dużych odstępach kupki ciasta /u mnie 8 szt/. -Piec ok. 15 minut /ciasteczka powinny mieć lekko popękaną i lśniąca powierzchnię /.Zbyt długie pieczenie powoduje , że ciastka stają się suche i twarde. -Lekko przestygnięte ciastka delikatnie przełożyć na kratkę i wystudzić.