Ciasteczka misie
Kto by pomyślał, że jedna foremka do ciastek może przynieść tyyle radości? :-)
A konkretniej foremka-miś od Bake Shop.pl. Jej koszt to równo pięć złotych, a perfekcyjne wykończenie ze stali nierdzewnej jest całkowicie bezpieczne dla dłoni. Teraz- w sezonie przygotowywania pierwszych ciasteczek czy pierniczków będzie idealna jako uzupełnienie zapasów wykrawaczek.
Ciasteczka misie
/ przepis własny, składniki na 25 ciasteczek/
- 100 g mąki pszennej
- 20 g kaszy manny lub semoliny
- 100 g zimnego masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu z prawdziwej wanilii (kliknij po przepis)
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
dodatkowo:
- garść migdałów
- kilka kostek dowolnej czekolady
Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję pokrojone w kosteczkę masło, cukier, semolinę lub kaszkę, żółtko, cynamon, ekstrakt i sól. Szybko zagniatam zwarte, plastyczne ciasto.
Zawijam je w folię spożywczą i wkładam na 1 h na dolną półkę lodówki lub na 30 minut do zamrażalnika.
Posypuję blat odrobiną mąki, a następnie rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 1 cm.
Wykrawam kształty, na środku każdego kładę migdał lub kosteczkę czekolady i "obejmuję" misiowymi łapkami.
Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni C. (bez termoobiegu) i piekę w nim ciasteczka na jasno-złoty kolor przez ok. 10 minut.
Studzę.
Smacznego! :-)
Ps: Foremkę miś można znaleźć tutaj. Bardzo polecam, kosztuje naprawdę niewiele, a radość z jej użytkowania gwarantowana :-)
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥_________________________