Ciasteczka maślano - kokosowe

Ciasteczka maślano - kokosowe

A może by tak na zbliżające się święta pyszne ciasteczka do kawy ? co wy na to ? zainteresowani ? jeżeli tak to za chwilkę napiszę szczegółowy przepis, po prostu zakochacie się w tych ciastkach i już nie sięgniecie po kupne zapewniam was że tak będzie sam zapach pieczących się już ciastek zachęca do tego aby wykonać je samodzielnie. Pieczenie i wykonanie swojskich ciasteczek to sama przyjemność, tym ciastkom nie oprze się nikt z domowników i znajomych jak raz je wykonacie będziecie często wracać do tego przepisu a więc 3. 2. 1. start

Zdjęcie - Ciasteczka maślano - kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiskładniki :

  • 2,5 szklanki mąki pszennej + 4 płaskie łyżki do wyrobienia,
  • 10 łyżek cukru pudru,
  • 200 g masła prawdziwego,
  • 1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 4 łyżki wiórek kokosowych,
  • 2 łyżki śmietany 18 %,
  • szklanka ma u mnie poj. 250 ml
wykonanie :

Przygotować wszystkie potrzebne nam składniki, masło powinno być schłodzone i wtedy do miski dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać cukier puder oraz wiórki kokosowe a następnie dodać schłodzone masło prawdziwe pokrojone na mniejsze kawałki, jak już dodane są wszystkie składniki wtedy wlać sok z cytryny oraz aromat cytrynowy. Całość wyrobić za pomocą dłoni do połączenia się składników a w czasie wyrabiania dodać śmietanę i nadal wyrabiać, gdy ciasto lekko się klei dodać 4 płaskie łyżki mąki i wyrabiać tak długo aż masa na ciasto przestanie się kleić i będzie miało konsystencję mokrego piasku. Wyrobione już ciasto wstawić na 15 minut do lodówki aby się schłodziło

Zdjęcie - Ciasteczka maślano - kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasteczka maślano - kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPo wyznaczonym już czasie ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie lub trzy części, blat segmentu lub stolnicę lekko wysypać mąką, położyć jeden kawałek ciasta i rozwałkować na dowolną grubość nie musi być bardzo cienko i tak postępujemy z każdym kawałkiem. Gdy już mamy rozwałkowane ciasto o dowolnej grubości wtedy za pomocą foremek do ciastek lub kto czym chce wycinać ciasteczka, wycięte ciasteczka ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia ( mi wyszło 35 sztuk ciastek czyli miałam dwie tury pieczenia ). Piekarnik ustawić na 200 stopni rozgrzać go i do rozgrzanego wstawić przygotowane ciastka piekąc je przez 12 - 15 minut jeżeli chcemy bardziej przypieczone to piec przez 20 minut wszystko zależy od piekarnika bo nie wszystkie są jednakowe. Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięciaZdjęcie - Ciasteczka maślano - kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasteczka maślano - kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasteczka maślano - kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiUpieczone i ostygnięte cudownie pachnące i mocno kruche ciasteczka maślano - kokosowe wspaniale nadają się do kawy z przyjaciółmi jak również dla domowników, mogą być nawet na zbliżające się święta. Gotowe ciasteczka można przełożyć dowolnym dżemem chociaż mówię wam szczerze nie ma takiej potrzeby są tak pyszne że znikają w mgnieniu oka, jeżeli zrobicie podwójną porcję to wystarczy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku aby nie straciły swojej kruchości, jejku jak ja żałuję że nie możecie poczuć smaku i zapachu tych wspaniałych ciasteczek. Jak najbardziej polecam ich przygotowanie nie zastanawiajcie się za długoZdjęcie - Ciasteczka maślano - kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasteczka maślano - kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasteczka maślano - kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasteczka maślano - kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Kategorie przepisów