Ciasteczka maślane z dżemem
Ciastka maślane uwielbiam, ale całe szczęście zbyt wiele ich nie można zjeść, bo są bardzo syte a co za tym idzie bardzo kaloryczne. Poza tym trzeba się trochę przy nich narobić, bo nie dość że schłodzić ciasto to jeszcze rozwałkowanie ciasta maślanego nie należy do moich ulubionych zajęć. Całe szczęscie, że mam mały wałek, który w tym przypadku bardzo polecam. Gdy go kupowałam, to koleżanka powiedziała, że po co mi to ustrojstwo, duży wałek w domu wystarczy. Bardzo się jednak przydaje przy delikatnych warstwach do rozwałkowania.
Ponadto lepiej uważać z ilością mąki, masło bardzo chłonie mąkę i można w efekcie końcowym uzyskać ciastka mączne a nie maślane, czego nie życzę. :)
Składniki:
240 g masła
170 g cukru pudru
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii, może byc więcej
400 g mąki pszennej przesianej przez sito
0,5 łyżeczki soli
dodatkowe kilka łyżek mąki przesianej przez sito, potrzebnej do rozwałkowania ciasta
dżem, smak według gustu, kilka łyżek
Przygotowanie:
1. Utrzeć masło z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę.
2. Wymieszać mąkę z solą i dodać do masła z cukrem. Utrzeć na jednolitą masę.
3. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić przez około 45 minut.
4. Rozwałkować ciasto na blacie oprószonym mąką na grubość około 3-4 mm.
5. Wyciąć ulubione kształty. W połowie ciastek wyciąć okrągłą dziurkę.
6. Ułożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i schlodzić około 20 minut.
7. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Piec ciastka około 12 minut, aż lekko się przyrumienią, jednak nie spieką.
8. Ostudzić.
9. Dżem przełożyć do mniejszego garnuszka i zagotować.
10. Ciastka bez dzirek posmarować jeszcze ciepłym dżemem i przykryć ciastkiem z dziurką. Po złożeniu ciastek, dziurki wypełnić resztą dżemu.
Smacznego!
Ponadto lepiej uważać z ilością mąki, masło bardzo chłonie mąkę i można w efekcie końcowym uzyskać ciastka mączne a nie maślane, czego nie życzę. :)
Składniki:
240 g masła
170 g cukru pudru
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii, może byc więcej
400 g mąki pszennej przesianej przez sito
0,5 łyżeczki soli
dodatkowe kilka łyżek mąki przesianej przez sito, potrzebnej do rozwałkowania ciasta
dżem, smak według gustu, kilka łyżek
Przygotowanie:
1. Utrzeć masło z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę.
2. Wymieszać mąkę z solą i dodać do masła z cukrem. Utrzeć na jednolitą masę.
3. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić przez około 45 minut.
4. Rozwałkować ciasto na blacie oprószonym mąką na grubość około 3-4 mm.
5. Wyciąć ulubione kształty. W połowie ciastek wyciąć okrągłą dziurkę.
6. Ułożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i schlodzić około 20 minut.
7. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Piec ciastka około 12 minut, aż lekko się przyrumienią, jednak nie spieką.
8. Ostudzić.
9. Dżem przełożyć do mniejszego garnuszka i zagotować.
10. Ciastka bez dzirek posmarować jeszcze ciepłym dżemem i przykryć ciastkiem z dziurką. Po złożeniu ciastek, dziurki wypełnić resztą dżemu.
Smacznego!