Ciasteczka markizy

Ciasteczka markizy
Markizy czyli kruche ciasteczka połączone słodkim kremem. Czyż nie są urocze? Te przygotowane własnoręcznie są o niebo lepsze od tych ze sklepu. Idealne do filiżanki kawy lub kubka zimnego mleka. Jeśli tak jak ja uwielbiacie kuchenne gadżety lub szukacie ciekawych foremek do ciastek to polecam Wam foremki 3D. Ich kształty zachwycą każdego kuchennego gadżeciarza.

Zdjęcie - Ciasteczka markizy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
Ciasteczka:
300 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
3 łyżki kakao
2 żółtka
200 g zimnego masła
1-2 łyżki lodowatej wody


Krem:
1/2 kostki masła
1/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z cukrem i kakao, dodajemy żółtka, pokrojone masło, 1-2 łyżki lodowatej wody i zagniatamy ciasto. Gdy składniki się połączą formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez 1 godzinę w lodówce.
Schłodzone ciasto wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i foremką wycinamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli używacie foremek 3D, przed wykrojeniem ciasteczka trzeba je porządnie oprószyć mąką, aby ładnie odwzorowały się kształty. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez 7 minut.


Krem: Masło ucieramy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy mleko w proszku i sok z cytryny. Wystudzone ciasteczka smarujemy kremem i sklejamy ze sobą. Gotowe markizy chłodzimy w lodówce.


Zdjęcie - Ciasteczka markizy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasteczka markizy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasteczka markizy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów