Ciasteczka marchewkowe z serkiem

Jestem ogromną fanką ciasta marchewkowego, koniecznie z grubą warstwą słodkiego serka śmietankowego. Aż nie mogę się nadziwić, że do tej pory nie mam na nie przepisu na blogu! Zacznę powoli nadrabiać te zaległości, jednak dziś przedstawiam trochę jego inną wersję, w postaci ciasteczek. Bardzo marchewkowe ciasteczka, z przyprawą korzenną, nadziane słodkim serkiem śmietankowym a na koniec wymoczone w lukrze pomarańczowym i posypane prażonymi orzechami – bajka! Może wymagają troszkę więcej zachodu niż tradycyjne ciasto marchewkowe, jednak polecam wypróbowanie tego przepisu bo są przepyszne! Recepturę na nie znalazłam w magazynie BBC Good Food, swoją drogą uwielbiam tą gazetę, gdyż zawsze jak ją przeglądam mam ochotę zrobić absolutnie wszystkie przepisy 😉 Ciasteczka te nie są za słodkie, jednak lukier robi swoje, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Ciasteczka marchewkowe z serkiem / Carrot cake cream cheese cookies - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasteczka marchewkowe z serkiem

(20 ciasteczek)

Składniki:

  • 140 g serka śmietankowego
  • 140 g plus 3 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 350 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 140 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 140 g brązowego cukru
  • 1 jajko, rozbełtane
  • 200 g marchewki, startej na najmniejszych oczkach
  • sok z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni jeśli lubisz

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce wymieszaj ser, 3 łyżki cukru pudru i ekstrakt waniliowy i włóż do zamrażarki na 30 minut żeby jego konsystencja zgęstniała.
  2. W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
  3. W misie miksera ubij do białości masło z cukrem, następnie wmieszaj jajko i marchewkę. Następnie wmieszaj suche składniki i miksuj do otrzymania konsystencji gęstego ciasta.
  4. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, podziel ciasto na około 20 kulek i ułóż je na przygotowanej blaszce. Spłaszcz każdą kulkę, na środek wyłóż po łyżeczce serka, następnie ostrożnie zawiń brzegi ciasta na ser zlepiając je, tak by nadzienie nie wypłynęło w trakcie pieczenia. Umieść blaszkę najlepiej w lodówce lub w chłodnym miejscu na 30 minut (ja w te chłodne dni wystawiłam po prostu na balkon ;)).
  5. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut do zarumienienia. Następnie wyjmij je i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  6. W małej miseczce wymieszaj cukier puder z sokiem z pomarańczy do otrzymania konsystencji lukru. Polej nim ciasteczka, posyp orzechami i odstaw żeby lukier zastygł.

Smacznego!

Zdjęcie - Ciasteczka marchewkowe z serkiem / Carrot cake cream cheese cookies - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Carrot cake cream cheese cookies

(20 cookies)

Ingredients:

  • 140 g cream cheese
  • 140 g icing sugar, plus 3 tbsp
  • ½ tsp vanilla extract
  • 350 g plain flour
  • ½ tsp baking powder
  • 1 tsp ground cinnamon
  • 1 tsp gingerbread spice
  • 140 g butter, softened
  • 140 g brown sugar
  • 1 egg, beaten
  • 200 g carrot, finely grated
  • juice 1 orange
  • 3 tbsp finely chopped walnuts

Preparation:

  1. In a small bowl mix the cream cheese, 3 tbsp icing sugar and the vanilla extract and place in the freezer to firm up for 30 minutes.
  2. Meanwhile, combine the flour, baking powder and spices in a bowl.
  3. In a  bowl of stand mixer, beat the butter and sugar until creamy, add in the egg and carrot. Mix in the dry ingredients and mix to form a dough.
  4. Line a baking sheet with baking parchment and divide the dough into about 20 balls and place on the sheet. Flatten each one to a thin circle, add 1 tsp of the cream cheese mixture to the centre of each one, then carefully wrap the dough up and around the filling to seal it in, pinching the top and rolling back into a rough ball to stop any of the filling leaking out. Place in the fridge or cold place to chill for 30 mins.
  5. Heat oven to 200 oC. Bake the cookies for 20 minutes until golden, then remove from the oven, ans set aside  to cool.
  6. In a small bowl mix the icing sugar with the orange juice, drizzle all over the cookies, sprinkle with the walnuts, then allow to set.

Enjoy!

Zdjęcie - Ciasteczka marchewkowe z serkiem / Carrot cake cream cheese cookies - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka kokosowe
2

Ciasteczka kokosowe

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Marchewkowe magdalenki

Marchewkowe magdalenki

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Chrupaczek
4

Chrupaczek

figmara figmara
figowe smaki

Drożdżowe ciasteczka z dodatkiem marchewki
4

Drożdżowe ciasteczka z dodatki…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Ciasto zebra marchewkowo – czekoladowe

Ciasto zebra marchewkowo – cze…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tajska sałatka z kapusty z sosem orzechowo-pomarańczowym

Tajska sałatka z kapusty z sos…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowe ze śliwkami

Drożdżowe ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto z rurkami bez pieczenia
1

Ciasto z rurkami bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tradycyjne curry z kurczaka

Tradycyjne curry z kurczaka

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Tort truskawkowy
1

Tort truskawkowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Tartaletki orkiszowe z rabarbarem

Tartaletki orkiszowe z rabarba…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pizza ze szparagami i salami

Pizza ze szparagami i salami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!