Ciasteczka marchewkowe

Kruche ciasteczka marchewkowe z orzechami i cynamonem. Smakują jak ciasto marchewkowe. Idealne do herbaty lub kawy.

W ciasteczkach wyczuwalny jest cynamon i lekko orzechowy posmak, natomiast marchewka nie jest wyczuwalna. Jedynie jest widoczna w ciasteczkach.

Idealne dla dzieci lub na deser do pracy. Zmniejszając ilość cukru uzyskamy zdrowszą wersję.

Ciasteczka marchewkowe przechowujemy w szczelnym pojemniku.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na kruche ciasteczka.

Zdjęcie - Ciasteczka marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTECZKA MARCHEWKOWE

SKŁADNIKI NA CIASTECZKA:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek

  • 250 g mąki tortowej
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów np. włoskich, migdałów lub laskowych
  • 150 g masła, zimnego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, zimnej
  • 3/4 szklanki startej marchewki na małych oczkach

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem, proszkiem, cynamonem, przyprawą do piernika. Dodajemy zmielone orzechy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła i szybko siekamy. Na koniec żółtko, śmietanę i startą marchewkę, szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny lub całą noc. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy połowę ciasta na kilku mm placek. Wykrawamy foremkami ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min. do zarumienienia.

Zdjęcie - Ciasteczka marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy