Ciasteczka mandarynkowe

CIASTECZKA MANDARYNKOWE

¾ kostki miękkiego masła – ok. 200 g
1 szklanka przesianego cukru-pudru – ok. 200 g
skórka z dwóch dobrze umytych mandarynek
3 łyżki soku mandarynkowego
1 łyżka esencji waniliowej albo cukier waniliowy
1 ¾ szklanki mąki pszennej – ok. 350 g
2 łyżki mąki kukurydzianej – ok. 30 g
¼ łyżeczki soli

Utrzeć masło z cukrem-pudrem. Dodać skórkę i sok z mandarynek i esencję waniliową, wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną i kukurydzianą i sól. Zagnieść sypkie składniki z maślanym kremem, podzielić ciasto na pół i zawinąć porcje w plastykową folię, nadając im kształt wałka. Włożyć ciasto na 1 godzinę do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C. Pokroić ciasto w plasterki o grubości 6 mm i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 12-15 minut i ostudzić. Ciastka mozna też polać polewą mandarynkową.

Polewa:
2 łyżki soku mandarynkowego
6 łyżek cukru-pudru
1 łyżka stopionego masła (ja nie daję ale w przepisie oryginalnym jest)

Zmieszać wszystkie składniki za pomocą trzepaczki. Posmarować ciasteczka polewą i rozłożyć na metalowej kratce nad blachą wyłożoną arkuszem papieru do pieczenia. Pozostawić na 1 godzinę, aż polewa zastygnie.

przepis pochodzi stąd: http://www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,260

Kategorie przepisów

Podobne przepisy