Nie za słodkie, delikatne ciasteczka z serowo-kokosowym nadzieniem - to na pewno ciekawa propozycja do wypróbowania. Ciasto z zewnątrz jest delikatne i miękkie dzięki użyciu twarogu, natomiast nadzienie w środku doskonale komponuje się z wiórkami kokosowymi. Ciasteczka można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub zostawić zupełnie bez niczego. Z podanych składników można uzyskać około 20 sztuk.
Składniki na ciasto krucho-serowe:
- 200 g mąki
- 200 g zimnego masła
- 150 g twarogu półtłustego (może być z wiaderka lub 3-krotnie zmielony samodzielnie)
- szczypta soli
Składniki na nadzienie serowo – kokosowe:
- 250 g twarogu półtłustego (może być z wiaderka lub 3-krotnie zmielony samodzielnie)
- 2 żółtka
- 5 łyżek cukru pudru (albo dozować ilość do smaku)
- 100 g wiórek kokosowych
- ½ łyżki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej)
Mąkę posiekać z kawałkami zimnego masła, tak by powstały grudki. Dodać szczyptę soli i twaróg – zagnieść zwarte i jednolite ciasto. Uformować z ciasta wałek, delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki, aby się schłodziło (na minimum 30 minut).
W międzyczasie przygotować nadzienie. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch. Nadal ucierając dodać skrobię kukurydzianą, a następnie twaróg. Wmieszać do półpłynnej masy wiórki kokosowe i pozostawić na minimum 15 minut. Wiórki w tym czasie wchłoną płyn, a nadzienie stężeje.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto podzielić na 4 równe części. Pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkować każdą część na podłużny prostokąt szerokości około 12 cm i grubości około 2-3 mm (fot.1). Zdjąć górny papier i na środku każdego płata (równolegle do długiego boku) rozłożyć ćwiartkę nadzienia serowego (fot.2). Pomagając sobie spodnim papierem - nałożyć najpierw jedną dłuższą krawędź ciasta do środka, a potem drugą, tak by zaszła minimum 0,5 cm na pierwszą (fot.3). Upewnić się, że kawałki płaty ciasta dobrze się skleiły. Delikatnie rozpłaszczyć dłonią powstały wałek i pokroić ostrym nożem na kawałki długości około 5 cm długości (fot.4). Układać na przygotowanej blasze do pieczenia (zachowując 3 cm odstępów między kawałkami).
W identyczny sposób przygotować pozostałe 3 kawałki ciasta.
Piec przez około 25-30 minut, aż ciasto nabierze lekko złocistej barwy.
Gotowe przełożyć na kratkę i ostudzić. Opcjonalnie ozdobić lukrem lub cukrem pudrem.
Źródło:
pieprzczywanilia
drukuj przepis