Ciasteczka kokosowe
Uzupełniłam słoik na ciastka, bo był pusty. Tym razem, ciasteczka kokosowe.
Dobrze mieć je pod ręką, kiedy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego.
Do kawy i herbaty, idealne. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu,
a radość ze smakowania swojskich ciasteczek, bezcenna.
Składniki na ciasteczka kokosowe:
200 g. mąki pszennej tortowej
100 g. wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g. masła
1 jajko
1 łyżka jogurtu greckiego
Dodatkowo:
60 g. czekolady mlecznej
wiórki kokosowe do ozdoby
Wykonanie:
Przygotowanie ciasteczek kokosowych:
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i jogurt. Chwilę zmiksować.
Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe.
Wymieszać mikserem, lub robotem do połączenia składników. Ciasto będzie gęste.
Miskę z ciastem nakryć folia spożywczą i schłodzić w lodówce, 20-30 minut.
Po tym czasie odrywać po kawałku ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Następnie spłaszczyć i układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni 15-17 minut.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Na garnuszku z gotującą wodą ustawić miseczkę z połamaną na kawałki czekoladą.
Podgrzewać aż czekolada się rozpuści. Miska od spodu nie może dotykać wody.
Ciasteczka smarować do połowy roztopioną czekoladą (ja zrobiłam to pędzelkiem
silikonowym, ale można to zrobić łyżeczką), a następnie posypać
wiórkami kokosowymi.
Ciasteczka przechowywać w puszce, lub słoiku.