Ciasteczka kokosowe

Ciasteczka kokosowe

Zdjęcie - Ciasteczka kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś gratka dla miłośników kokosowych smaków - delikatnie kruche ciasteczka na bazie mąki kokosowej. Od czasu gdy upiekłam je pierwszy raz goszczą u nas regularnie, bo nie ma nic lepszego od prostego, pysznego deseru, który nie dość, że przygotujecie w kilka chwil to jeszcze nie zawiera miliona kalorii.

To doskonały deser dla osób, które z różnych względów nie mogą spożywać glutenu, czy laktozy. Tradycyjnie nie liczyłam kalorii, ale na pewno mają ich niewiele.

Składniki:

  • 100 g mąki kokosowej
  • 50 ksylitolu lub innego słodzidła
  • 8 łyżek oleju kokosowego
  • 8 łyżek mleka lub wody

Olej kokosowy rozpuszczamy, gdy przestygnie dodajemy do niego mąkę, ksylitol, jajka o mleko, całość wyrabiamy ręką, do momentu otrzymania jednolitej masy (jeśli masa pozostaje sypka dodajemy jeszcze łyżkę lub 2 oleju kokosowego). Z gotowego ciasta formujemy jednakowej wielkości kule, które spłaszczamy i układamy na blaszce do pieczenia. Dodatkowo można na środku każdego ciasteczka umieścić orzechy, czy suszoną żurawinę.

Pieczemy ok 20 minut w 170 st. C


Zdjęcie - Ciasteczka kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasteczka kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów