Ciasteczka klonowe



Tym razem postanowiłam upiec ciasteczka z syropem klonowym. Przepis pochodzi z książki „Ciasteczka 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję” z moimi małymi modyfikacjami. Wspaniałe kruche ciasteczka, mające jedną wadę.. zbyt szybko znikają. Przepis na 4 blachy ciastek:

Zdjęcie - Ciasteczka klonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


3 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła lub margaryny
2 żółtka
½ opakowania cukry waniliowego
½ szklanki syropu klonowego
½ szklanki cukru
¼ łyżeczki soli.


Zdjęcie - Ciasteczka klonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Sposób wykonania:
Cukry utrzeć z masłem lub margaryną na puszystą masę, dodać żółtka, i syrop klonowy. Do utartej masy dodać mąkę, sól i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placki o grubości 5 mm a następnie foremkami wykrawać ciasteczka.
Gotowe ciasteczka układać w niewielkich odstępach na wyłożonej papierem blaszce.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopni C. do momentu aż się zarumienią. Po upieczeniu wystudzić.
Zdjęcie - Ciasteczka klonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Smacznego :-)

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka róże
1

Ciasteczka róże

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasteczka kajmakowe z dżemem

Ciasteczka kajmakowe z dżemem

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasteczka cynamonowe na mączce migdałowej

Ciasteczka cynamonowe na mączc…

Kolosanka-Katarzyna Szymik Kolosanka-Katarzyna Szymik
Kolosanka

Świąteczne kruche ciasteczka

Świąteczne kruche ciasteczka

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Babeczki z białą czekoladą pod miętowym kremem

Babeczki z białą czekoladą pod…

montka montka
cukierenka

Ciasteczka wiatraczki i prezenciki

Ciasteczka wiatraczki i prezen…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta