Ciasteczka kakaowe przekładane

Lubicie słodkości z dodatkiem mleka w proszku ? Bo ja bardzo :) Kiedy zobaczyłam u Ewy przepis na ciasteczka przekładane mleczną masą, wiedziałam, że prędzej czy później je upiekę. Ciastka są mocno kakaowe i niezbyt słodkie - mleczne nadzienie bardzo do nich pasuje. Mają jedną wadę - za szybko znikają ;)

przepis znalazłam u Ewy

 

Zdjęcie - Ciasteczka kakaowe przekładane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

szklanka = 250 ml


Składniki (na ok.30 ciastek) :

ciasto :

  • 2 szklanki mąki wrocławskiej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g masła
  • 2/3 szklanki gorzkiego kakao (ok.56 g)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kefiru
  • 1 jajko
  • cukier puder z prawdziwą wanilią (dałam kilka kropli aromatu waniliowego)

masa do przełożenia :

  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki + 1 łyżka mleka w proszku
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej

 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko.

Masło włożyć do rondelka, dodać kakao i cukier puder. Podgrzać do rozpuszczenia masła, wymieszać na jednolitą masę. Przestudzić.

Do mąki dodać wystudzoną masę, kefir, roztrzepane jajko i cukier z wanilią/aromat - wyrobić gładkie ciasto. Uformować je w kulę, włożyć do foliowego woreczka i schłodzić w lodówce przez ok.30-60 minut.

Schłodzone ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich delikatnie rozwałkować na grubość ok.3 mm, podsypując mąką. Wykrawać ciasteczka o średnicy ok.5 cm. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (najwygodniej zrobić to nożem lub szpatułką do ciasta, bo ciasto jest dość miękkie). Już na blasze można odcisnąć na nich wzorki stempelkami do ciasta.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 9-10 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.

Przygotować masę : mleko wymieszać z cukrem, podgrzać do rozpuszczenia cukru. Ostudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, dodać mleko w proszku i ostudzone mleko z cukrem. Zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego.

Na ostudzone ciastka wyciskać małe porcje masy, przykrywać drugim ciasteczkiem. Gotowe ciastka przełożyć do zamykanego pojemnika, schłodzić w lodówce, aby masa stężała.

 

Zdjęcie - Ciasteczka kakaowe przekładane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Ciasteczka kakaowe przekładane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowe rogaliki a'la Snickers
1

Drożdżowe rogaliki a'la Snicke…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Buchty z czekoladowym kremem

Buchty z czekoladowym kremem

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Bułeczki czekoladowo – cynamonowe

Bułeczki czekoladowo – c…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Drożdżówki z  budyniem i  czekoladą
2

Drożdżówki z budyniem i czek…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Bezy kokosowe z migdałami
1

Bezy kokosowe z migdałami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ptysie smażone, gniazdka, wieniec
2

Ptysie smażone, gniazdka, wien…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Przepisy z tych kategorii

Ciasto dyniowe z jabłkami

Ciasto dyniowe z jabłkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Karmelizowane gruszki pod owsianą kruszonką
1

Karmelizowane gruszki pod owsi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Maślane rogale z makiem
1

Maślane rogale z makiem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Chleb żytni z melasą
1

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Placuszki bananowe - pyszne
3

Placuszki bananowe - pyszne

Beti Beti
kruche babeczki

Chleb naan prażony na patelni
2

Chleb naan prażony na patelni

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne