Ciasteczka kakaowe Amerykanki
Ciasteczka kakaowe Amerykanki zadziwią Was smakiem. Są nieziemsko kakaowe, a ich środek „żuje się” się jak guma do żucia.
Czytacie etykiety swoich ulubionych produktów? Przepis na te ciasteczka pochodzi z etykietki po kakao. Nawet nie pamiętam co mnie skusiło, żeby wypróbować ten przepis. Jestem szczęśliwa bo okazało się, że ten przepis to strzał w 10tkę! Ciasteczka nazywamy „Amerykankami” bo smakują podobnie do ciastek, które jadłam w Amerykańskiej kawiarni. a skoro kawiarnia z USA to przepis na ciasteczka maja pewnie też z USA ;) taka moja dedukcja:D ( mam nadzieje, że nie docierają tu do Polski jako mrożonki…..aa fuuj)
Ciasteczka są dosłownie obłędne! Takie delikatne, kruche, a jednocześnie aż szczypią w język od dużej ilości kakao.
Kakaowe Amerykanki zabawnie zachowują się podczas pieczenia. Najpierw rosną, żeby ostatecznie „rozlać” się na papierze. Dlatego koniecznie pamiętajcie o dużych odstępach między kulkami ciasta.
Ciasteczka kakaowe Amerykanki Składniki- 300 g cukru
- 170 g zimnego masła
- 2 duże jaja
- 240 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
Wymieszaj wszystkie składniki razem za pomocą malaksera lub zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto będzie bardzo kleiste.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Odrywaj kawałki ciasta i formuj kulki w rękach o średnicy 2 cm. Układaj je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Ciastka początkowo będą rosły, ale ostatecznie się „rozleją” kilkakrotnie zwiększając swoją powierzchnie. Pieczemy około 12 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie, dlatego pozostaw je chwilę na blasze aby całkowicie wystygły.