Ciasteczka kakaowe Amerykanki

Ciasteczka kakaowe Amerykanki zadziwią Was smakiem. Są nieziemsko kakaowe, a ich środek „żuje się” się jak guma do żucia.

Czytacie etykiety swoich ulubionych produktów? Przepis na te ciasteczka pochodzi z etykietki po kakao. Nawet nie pamiętam co mnie skusiło, żeby wypróbować ten przepis. Jestem szczęśliwa bo okazało się, że ten przepis to strzał w 10tkę! Ciasteczka nazywamy „Amerykankami” bo smakują podobnie do ciastek, które jadłam w Amerykańskiej kawiarni. a skoro kawiarnia z USA to przepis na ciasteczka maja pewnie też z USA ;) taka moja dedukcja:D ( mam nadzieje, że nie docierają tu do Polski jako mrożonki…..aa fuuj)

Zdjęcie - Ciasteczka kakaowe Amerykanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasteczka są dosłownie obłędne! Takie delikatne, kruche, a jednocześnie aż szczypią w język od dużej ilości kakao.

Kakaowe Amerykanki zabawnie zachowują się podczas pieczenia. Najpierw rosną, żeby ostatecznie „rozlać” się na papierze. Dlatego koniecznie pamiętajcie o dużych odstępach między kulkami ciasta.

Ciasteczka kakaowe Amerykanki Zdjęcie - Ciasteczka kakaowe Amerykanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g cukru
  • 170 g zimnego masła
  • 2 duże jaja
  • 240 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki razem za pomocą malaksera lub zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto będzie bardzo kleiste.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Odrywaj kawałki ciasta i formuj kulki w rękach o średnicy 2 cm. Układaj je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Ciastka początkowo będą rosły, ale ostatecznie się „rozleją” kilkakrotnie zwiększając swoją powierzchnie. Pieczemy około 12 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie, dlatego pozostaw je chwilę na blasze aby całkowicie wystygły.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy