Ciasteczka imbirowe "Gingersnaps"
Kilka dni temu koleżanka w pracy zapytała czy zamierzam upiec te ciastka z cukrem na wierzchu. Piekłam je już dwa razy w ilościach hurtowych. Moi szwedzcy koledzy bardzo lubią te ciastka, bo są nieźle przyprawione. :) Przepis mam spisany z forum na mniammniam.pl. Podawała go kiedyś anooska na forum, ale nie mogę go znaleźć, więc linka do oryginału nie podam.
Składniki:
240 g mąki pszennej
2 lyżeczki sody
0,5 lyżeczki soli
2 lyżeczki imbiru
1,5 lyżeczki cynamonu
0,75 lyżeczki mielonych goździkow
170g roztopionego i ostudzonego masła
ok. 220 g cukru, plus kilka łyżek dodatkowo do obtoczenia
ok 60 ml melasy lub ewentualnie miodu
1 duże jajko
Przygotowanie:
1. Wymieszac razem mąke, sodę, sól i przyprawy.
2. W osobnej misce wymieszać masło, cukier i melasę aż składniki się połączą. Dodać jajko i wymieszać na jednolitą masę. Stopniowo dodawać mąkę z przyprawami, mieszając aż powstanie miękkie ciasto.
3. Przykryć miskę folią i chłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny.
4. Nagrzać piekarnik na 180 stopni.
5. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę obtoczyć w cukrze i układać na blasze wyłożonej papieremm do pieczenia w odległosći ok. 3 cm od siebie.
6. Piec ok. 10 minut aż ciastka się "rozleją", a popekania nadal pozostaną wilgotne.
7. Wyjąć ciastka z piekarnika, ostudzić ok. 2 minut na blasze, następnie przełożyć na talerz lub kratkę.
Smacznego!
Składniki:
240 g mąki pszennej
2 lyżeczki sody
0,5 lyżeczki soli
2 lyżeczki imbiru
1,5 lyżeczki cynamonu
0,75 lyżeczki mielonych goździkow
170g roztopionego i ostudzonego masła
ok. 220 g cukru, plus kilka łyżek dodatkowo do obtoczenia
ok 60 ml melasy lub ewentualnie miodu
1 duże jajko
Przygotowanie:
1. Wymieszac razem mąke, sodę, sól i przyprawy.
2. W osobnej misce wymieszać masło, cukier i melasę aż składniki się połączą. Dodać jajko i wymieszać na jednolitą masę. Stopniowo dodawać mąkę z przyprawami, mieszając aż powstanie miękkie ciasto.
3. Przykryć miskę folią i chłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny.
4. Nagrzać piekarnik na 180 stopni.
5. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę obtoczyć w cukrze i układać na blasze wyłożonej papieremm do pieczenia w odległosći ok. 3 cm od siebie.
6. Piec ok. 10 minut aż ciastka się "rozleją", a popekania nadal pozostaną wilgotne.
7. Wyjąć ciastka z piekarnika, ostudzić ok. 2 minut na blasze, następnie przełożyć na talerz lub kratkę.
Smacznego!