Ciasteczka Husarenkrapfen

Zdjęcie - Ciasteczka Husarenkrapfen - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Husarenkrapfen, to tradycyjne niemieckie ciasteczka, najczęściej przygotowywane z okazji świąt Bożego Narodzenia. Tłumacząc na polski ciasteczka nazywane były by pączkami huzara, ale znane są również pod nazwą oczy anioła :) Są to bardzo delikatne i kruche ciasteczka, których czerwone wypełnienie z galaretki, zdecydowanie wyróżnia je spośród innych smakołyków na talerzu.

Składniki na ciastka (około 40 szt.):
  • 200 g mąki
  • 75 g cukru pudru
  • 1 opak. małego cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 150 g masła
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
Do posypania:
  • cukier puder
Do wypełnienia:
  • galaretka z czerwonej porzeczki (takiej na 500 ml wody)
  • 250 ml wrzątku

Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść razem. Ciasto uformować w kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do temp. 180˚C (grzanie góra-dół).
Ciasto podzielić na trzy równe części. Zrobić z nich rulony (fot.1) i pociąć każdy na około 15 równych kawałków (fot.2). Następnie z każdego kawałka utoczyć kulki. Tak przygotowane ciastka ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i za pomocą końcówki drewnianej łyżki, wcisnąć w każdej kulce okrągłe zagłębienie (fot.3). Wstawić ciastka do piekarnika i piec około 15 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasteczka, obficie obsypać cukrem pudrem i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotować galaretkę z czerwonej porzeczki. Do naczynia wlać 250 ml (nie więcej!) wrzątku, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić. Gdy wystygnie przelać zawartość do torebki foliowej, dobrze zamknąć i włożyć do lodówki. Kiedy galaretka zacznie tężeć - odciąć róg torebki i wypełnij nią zagłębienia we wcześniej przygotowanych ciasteczkach (fot.4).

Zdjęcie - Ciasteczka Husarenkrapfen - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka Husarenkrapfen - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka Husarenkrapfen - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka Husarenkrapfen - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
drukuj przepis

Przepisy z tych kategorii

Surówka z młodej kapusty – tyrolska
1

Surówka z młodej kapusty – tyr…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Linzer Augen - świąteczne ciasteczka z Linzu
2

Linzer Augen - świąteczne cias…

food² food²
Food Square

Zielone szpecle (spätzle) jarmużowe
2

Zielone szpecle (spätzle) jarm…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Niemiecki placek cebulowy - najlepszy Zwiebelkuchen
3

Niemiecki placek cebulowy - na…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Stuten - niemiecki chlebek z rodzynkami
1

Stuten - niemiecki chlebek z r…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Drożdżowy wieniec z nadzieniem daktylowym, z orzechami i tahini - Weihnachtskranz

Drożdżowy wieniec z nadzieniem…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Brioszka z czekoladą
1

Brioszka z czekoladą

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ciasto korzenne Speculoos
2

Ciasto korzenne Speculoos

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Linzer cookies- maślane ciasteczka migdałowe z dżemem
1

Linzer cookies- maślane ciaste…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tarta bez pieczenia  z żurawinowym nadzieniem
1

Tarta bez pieczenia z żurawin…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Tarta makowa
1

Tarta makowa

food² food²
Food Square

Ciasto tortowe z makiem
4

Ciasto tortowe z makiem

ilovebake ilovebake
I Love Bake