Ciasteczka dyniowe
Te pyszne ciasteczka pochodzą z Ameryki Północnej i często nazywane są "połówkami dyni".
Są nieodzownym smakołykiem na przyjęciach Halloweenowych, ale także się sprawdzą do podania na spotkaniach w gronie przyjaciół.
Do wypieku ciasteczek dyniowych wskazane są odpowiednie foremki w kształcie połówek dyni, jeśli nie mamy takich foremek, możemy je upiec w zwyczajnych foremkach do muffin i nadać odpowiedni kształt.
Ciasteczka dyniowe są bardzo mięciutkie o smakach korzennych z dodatkiem puree z dyni i zapewniam, że zawsze szybko znikają.
Składniki na ciasteczka dyniowe:
10-12 szt.
120 g brązowego cukru lub muscovado
120 g miękkiego masła
2 jajka
125 g puree z dyni
125 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody spożywczej
1 łyżka przyprawy do pierników
Jak wykonać ciasteczka dyniowe?
Masło utrzeć z cukrem do rozpuszczenia cukru i otrzymania jednolitej masy.
Dodać jajka i puree z dyni.
Zmiksować do połączenia się składników.
Mąkę przesiać z sodą, proszkiem i wymieszać także z przyprawą do pierników.
Dodać do utartej masy i starannie zmiksować.
Foremki spryskać olejem lub roztopionym masłem.
Za pomocą łyżki do lodów wypełnić foremki.
Piec w 180'C przez 12-15 minut lub do suchego patyczka.
Ciasteczka dyniowe udekorować ogonkami z masy cukrowej lub marcepanowej.
Doskonale smakują do kawy.
Smacznego !