Ciasteczka dyniowe

Ciasteczka dyniowe

Zdjęcie - Ciasteczka dyniowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasteczka dyniowe to moja pierwsza propozycja do akcji dyniowej i ciasteczkowej. Przepis znalazłam tutaj, ciasteczka zrobiłam z podwójnej porcji i włożyłam do puszki. Zachowują świeżość przez długi czas, na długie jesienne wieczory są w sam raz do schrupania, polecam!


Składniki na ciasteczka:
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki zmiękczonego masła lub margaryny
1 1/2 szklanki cukru kryształu (w tym 2 cukry waniliowe)
1 1/2 szklanki przecieru z dyni
1 jajko


Składniki na lukier:
pół szklanki cukru pudru
1 sok z cytryny
trochę gorącej wody

Nagrzać piekarnik do 175 stopni C. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę, goździki i sól, odstawić na bok.

W średniej misce utrzeć masło i cukier. Dodać dynię, jajko, ucierać aż masa będzie kremowa. Wmieszać suche składniki.

Ciasteczka można nakładać łyżką na papier do pieczenia, lekko spłaszczać (ja wałkowałam ciasto, wykrawałam większym kieliszkiem krążki). Piec 15-20 minut w nagrzanym piekarniku. Ostudzić ciastka, posmarować lukrem.

Lukier: wsypać cukier puder do miski, wycisnąć sok z cytryny, dodać trochę gorącej wody, rozmieszać pałką na jednolitą masę. Jak lukier będzie za rzadki, dodać cukru pudru. Każde ciastko posmarować lukrem.

 

Zdjęcie - Ciasteczka dyniowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Smacznego!

Zdjęcie - Ciasteczka dyniowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka dyniowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów