Ciasteczka czekoladowo kokosowe
Dziś przepis na ciasteczka czekoladowe z dodatkiem wiórek kokosowych.
Zrobiłam je na bazie ciastek czekoladowych, które są już na blogu. Bardzo lubię
te ciasteczka i chciałam je trochę urozmaicić. Wyszły oczywiście bardzo smaczne,
ale chyba jednak pierwotna wersja wygrywa smakiem.
Na pewno będę jeszcze kombinować z dodatkami.
Z podanych składników zrobiłam 40 ciasteczek.
Składniki:
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
1/2 szklanki oleju
2 niepełne szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g. czekolady mlecznej
6 łyżek wiórek kokosowych
Wykonanie:
Czekoladę pokroić nożem na mniejsze kawałki.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wlać olej i jeszcze chwilę miksować
na wolnych obrotach.
Następnie wsypać obie mąki, kakao, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe.
Zmiksować do połączenia składników, najlepiej hakami bo ciasto będzie gęste.
Pod koniec zagnieść ręką. Dodać pokrojoną czekoladę i ponownie zagnieść.
Dłonie można zwilżyć olejem. Odrywać po kawałku ciasta i formować kulki
wielkości orzecha włoskiego i delikatnie spłaszczać.
Ciastka układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni
i piec 15-17 minut.
Po upieczeniu, ciasteczka zostawić na blaszce do wystudzenia, ponieważ ciepłe
będą miękkie.
Ściągać z blaszki dopiero gdy wystygną.