Ciasteczka czekoladowe z orzechami
Pyszne chrupiące ciasteczka z gorzką czekoladą i orzechami. Mniam <3 Ciasteczka inspirowane są przepisem z książki "Thermomix. Kulinarne ABC". Zapraszam do przygotowań!
Składniki na 30 ciasteczek (2 blaszki):
130 g miękkiego masła
100 g białego cukru
100 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 jajko
180 g mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
60 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
60 g migdałów, drobno posiekanych
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN +studzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. W misie miksera umieszczamy masło, cukier biały, cukier trzcinowy, cukier z wanilią i jajko. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Nie przerywając ubijania dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli (jeżeli mikser nie daje rady, zagniatamy ciasto ręcznie). Dodajemy czekoladę, orzechy i migdały, mieszamy.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Przy pomocy dwóch łyżeczek z ciasta formujemy kuleczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach, ponieważ ciasteczka w trakcie pieczenia rozpłaszczą się. Z podanych składników powinny wyjść 2 blaszki po 15 ciasteczek. Wkładamy pierwszą blaszkę do piekarnika i pieczemy 10-12 minut, aż do zarumienienia. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Czynność powtarzamy z drugą blaszką. Ciasteczka najlepiej smakują z filiżanką kawy lub szklanką ciepłego mleka. Smacznego! :)
Składniki na 30 ciasteczek (2 blaszki):
130 g miękkiego masła
100 g białego cukru
100 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 jajko
180 g mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
60 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
60 g migdałów, drobno posiekanych
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN +studzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. W misie miksera umieszczamy masło, cukier biały, cukier trzcinowy, cukier z wanilią i jajko. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Nie przerywając ubijania dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli (jeżeli mikser nie daje rady, zagniatamy ciasto ręcznie). Dodajemy czekoladę, orzechy i migdały, mieszamy.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Przy pomocy dwóch łyżeczek z ciasta formujemy kuleczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach, ponieważ ciasteczka w trakcie pieczenia rozpłaszczą się. Z podanych składników powinny wyjść 2 blaszki po 15 ciasteczek. Wkładamy pierwszą blaszkę do piekarnika i pieczemy 10-12 minut, aż do zarumienienia. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Czynność powtarzamy z drugą blaszką. Ciasteczka najlepiej smakują z filiżanką kawy lub szklanką ciepłego mleka. Smacznego! :)