Ciasteczka czekoladowe - kolejne najlepsze

Ciasteczka czekoladowe - kolejne najlepsze

Nie potrafię się oprzeć ciasteczkom czekoladowym. Teraz już zresztą nawet nie próbuję, bo doskonale zdaję sobie sprawę, że w przedbiegach jestem skazana na porażkę. Czekolada ma w sobie coś tak pociągającego, że niewielu potrafi przejść obok niej obojętnie. A jeśli do tego jest w formie malutkich, kruchutkich ciasteczek, idealnych na trzy kęsy, to - sami musicie przyznać - niemal heroiczne wydaje się zamknięcie puszki, nie skosztowawszy uprzednio jednego. Albo dwóch. A może i trzech... Bo jak już człowiek zacznie - to przepadł.
Gdy więc Shinju zaproponowała wspólne pieczenie tych pyszności z bloga Javaholic, zgodziłam się bez wahania. Podejrzewam, że Maggie również nie brała pod uwagę innej opcji, jak niemal natychmiastowe przystąpienie do pieczenia. Na zdjęciach bowiem ciasteczka wyglądają bajecznie, i okazało się, że tak też smakują. Słodkie, delikatne, trochę się kruszą, ale to zupełnie nie przeszkadza. Czekoladowe i lekko pikantne - ja użyłam zwykłego chilli w proszku, bo tylko takie miałam, ale jeśli macie w domu coś ostrzejszego, Wasze ciasteczka będą przyjemnie szczypać w język. Moje nadają się dla dzieci - są świątecznie cynamonowe, ale niezbyt ostre. Do tego obsypane cynamonowym cukrem, który mieni się w świetle sprawiając, że ciasteczka wyglądają jak oprószone śniegiem. One pierwsze wylądowały w mojej świątecznej puszce - i choć wiedziałam, że do Świąt nie wytrzymają, łudziłam się, że może chociaż do grudnia... Płonne nadzieje - po ciasteczkach nie ma już śladu.
Meksykańskie ciasteczka czekoladowe
Zdjęcie - Ciasteczka czekoladowe - kolejne najlepsze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki: (na 30-35 sztuk)

  • 300 g mąki pszennej
  • 110 g miękkiego masła
  • 60 g ciemnej czekolady (85%)
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki mleka


dodatkowo:

  • 70 g cukru
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Masło z cukrem utrzeć na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Wlać czekoladę, połączyć. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, chilli, cynamonem, goździkami i solą. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać mleko, połączyć.
Dodatkowy cukier dokładnie wymieszać z cynamonem i chilli.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtoczyć w cukrze z przyprawami, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Nieco ciastka spłaszczyć, przyciskając dnem szklanki do blachy.
Piec w 200 st. C. przez 10 minut. Ostudzić.
Smacznego!
Zdjęcie - Ciasteczka czekoladowe - kolejne najlepsze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Rok temu, przed Świętami, Siostra C. uczyła mnie robić papierowe gwiazdki. Postanowiłam więc przygotować sobie w tym roku takie dekoracje sama, bo bardzo mi się spodobały. Efekt? Zrobiłam jedną. Zajęło mi to godzinę, a słowa, których przy tym używałam... Cóż, czasem się cieszę, że C. nie zna polskiego, bo dopiero by sobie o mnie pomyślał... Jestem beztalenciem, mam dwie lewe ręce, a przygotowywanie świątecznych ozdób, zamiast sprawiać mi radość, doprowadza do szału. W związku z tym, na poprawę nadszarpniętych samopoczucia i samooceny, wyciągnęłam z szafy wszystkie mikołajki, krasnalki, bałwanki i świeczuszki. I tak sobie teraz siedzę przy blasku tych ostatnich, a w ich świetle nawet moja szalona gwiazdka wygląda ładnie. Może jednak spróbuję zrobić następną...? Teraz przecież powinno już pójść z górki...

Kategorie przepisów