Ciasteczka cytrynowe wg Jamiego :)

Kolejny udany przepis Jamiego Olivera. Ciasteczka są lekko chrupiące z brzegów, miękkie w środku i bardzo, bardzo smaczne :) Ciasto szybko się przygotowuje, następnie formuje wałek i po zamrożeniu kroi na plasterki, które w piekarniku rozlewają się i tworzą cienkie, małe ciasteczka.
Smak ciasteczek można modyfikować wg własnego uznania. Ja zrobiłam ciasteczka cytrusowe, które pachną tak intensywnie, że nie sposób się im oprzeć. Można też zamiast skórek z cytrusów dodać posiekaną czekoladę (50g gorzkiej i 50g białej), albo bakalie (50g orzechów i 50g suszonych owoców).
Ja robiłam ciasteczka z podwójnej porcji składników podanych poniżej i wyszło mi ponad 50 sztuk :)


Zdjęcie - Ciasteczka cytrynowe wg Jamiego :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTECZKA CYTRYNOWE
(wychodzi ok. 25 szt.)
125g miękkiego masła,
100g nierafinowanego cukru trzcinowego (użyłam zwykłego),
1 duże jajko,
100g mąki pszennej,
25g płatków owsianych (ja swoje trochę zmieliłam, aby nie były bardzo wyczuwalne),
szczypta soli,
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
skórka starta z 1 pomarańczy,
skórka starta z 1 cytryny (wg mnie ta ilość skórek cytrusowych jest wystarczająca na podwójną porcję ciasta).

Wszystkie składniki należy wrzucić do robota kuchennego i zmiksować, aby uzyskać gładką masę.
(Ja używałam miksera i najpierw zmiksowałam masło z cukrem, następnie dodałam jajko, a po chwili resztę składników wraz ze skórkami otartymi z cytrusów i wymieszałam ciasto łyżką).
Za pomocą łyżki przenieść ciasto na arkusz folii aluminiowej i uformować wałek o średnicy ok. 7 cm.
(Mój miał ok. 5 cm). Włożyć ciasto do zamrażarki na ok. 30 minut, aby stwardniało.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
Schłodzone ciasto wyjąć z zamrażarki i pokroić nożem na 1 cm plastry (moje były trochę cieńsze). Ciasteczka układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w dość dużych odstępach od siebie i piec partiami przez 8-10 minut, aż brzegi ciasteczek nabiorą złotobrązowego odcienia. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka będą miękkie, dlatego należy poczekać kilka minut i dopiero po chwili zdjąć z blachy i przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Zbyt długo pieczone ciasteczka robią się twarde.


Zdjęcie - Ciasteczka cytrynowe wg Jamiego :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


(przepis z dodatku do Wyborczej "Każdy może gotować" z przepisami Jamiego Olivera, dodatek jest fragmentem jego książki o tym samym tytule :)


Zdjęcie - Ciasteczka cytrynowe wg Jamiego :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tartaletki orkiszowe z rabarbarem

Tartaletki orkiszowe z rabarba…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Muffiny bananowe- zawsze się udają

Muffiny bananowe- zawsze się u…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Bezy czekoladowe z borówkami

Bezy czekoladowe z borówkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Odrywane drożdżówki z budyniem i borówkami

Odrywane drożdżówki z budyniem…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciasteczka Czesławki
1

Ciasteczka Czesławki

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Mini serniczki limonkowe z bezą włoską

Mini serniczki limonkowe z bez…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Eggnog - świąteczny poncz jajeczny z whisky
2

Eggnog - świąteczny poncz jaje…

food² food²
Food Square

Rudolph shortbread - ciasteczka maślane w renifery
1

Rudolph shortbread - ciasteczk…

food² food²
Food Square

Mini deser - crumble orzechowe z czekoladą
1

Mini deser - crumble orzechowe…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Full English breakfast, czyli mocarne angielskie śniadanie

Full English breakfast, czyli…

food² food²
Food Square

Scotch broth – szkocki rosół z jagnięciną

Scotch broth – szkocki rosół z…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Paj jabłkowy
1

Paj jabłkowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit