Ciasteczka cynamonowe (stempelki)

Chrupiące ciasteczka pachnące cynamonem. Można je ozdobić stempelkiem, mogą też pozostać gładkie - i w jednej, i w drugiej wersji będą smaczne.

przepis znalazłam u Komarki

 

Zdjęcie - Ciasteczka cynamonowe (stempelki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 200 g mąki krupczatki
  • 50 g mąki pszennej tortowej
  • 125 g zimnego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać i posiekać z zimnym masłem. Zagnieść i szybko wyrobić, tylko do ich połączenia. Uformować kulę, zawinąć ją w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na blacie oprószonym mąką (na grubość ok.4 mm). Wierzch ciasta oprószyć lekko mąką, wycinać ciastka foremką lub szklanką i odciskać stempelki. Wycięte ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodowce przez ok.15 minut.

Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec w tej temperaturze przez 2 minuty. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez kolejne 8-10 minut, aż ciastka się zarumienią.

Upieczone ciastka ostudzić na kratce.

 

Zdjęcie - Ciasteczka cynamonowe (stempelki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Ciasteczka cynamonowe (stempelki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepisy z tych kategorii

Rogaliki budyniowe
5

Rogaliki budyniowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciastka z bratkami
1

Ciastka z bratkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Dżemoretti

Dżemoretti

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Rogaliki z 3 składników
3

Rogaliki z 3 składników

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Bułeczki z kremem sezamowym
1

Bułeczki z kremem sezamowym

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Rogaliki drożdżowe z białym makiem
1

Rogaliki drożdżowe z białym ma…

food² food²
Food Square