Ciabata po polsku

Zdjęcie - Ciabata po polsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciabata to włoski biały chleb zrobiony z mąki i drożdży. Każdy region Włoch ma swoja odmianę tego chleba. Ja najbardziej lubię miękką, lekką i puszystą w środku, koniecznie z chrupiącą skórką. Przepis modyfikowałam wiele razy, a teraz robię go właściwie z zamkniętymi oczami. Pierwowzór przepisu zaczerpnęłam od Dorotuś.
Tym razem ciasto upiekłam w keksówce na prośbę mojego dziecka, by „pasowało do tostera”.

SKŁADNIKI:
zaczyn:
8 g świeżych drożdży
200 ml letniej wody
175 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru

Drożdże rozpuścić dokładnie z cukrem i 3 łyżkami letniej wody. Mąkę wsypać do miski,dodać rozpuszczone drożdże, resztę letniej wody i dokładnie wymieszać.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.

ciasto:
8 g świeżych drożdży
2 łyżki ciepłego mleka
200 ml ci9epłej wody
2 łyżeczki oliwy z oliwek
ok. 350 g mąki pszennej (chlebowej)
1,5 łyżeczki soli

W naczyniu wymieszać drożdże z letnim mlekiem. Dodać zaczyn, następnie wodę i oliwę, wymieszać. Najlepiej użyć miksera, bo ciasto jest dość luźne i klejące. Stopniowo dodawać mąkę ciągle miksując. Wyrobić jednolite ciasto.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Ciasto podzielić na 2 części i z pomocą mąki uformować dwa podłużne bochenki lub ułatwić sobie życie wsadzając je do długich keksówek.
Znów odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Piec około 40 minut w temperaturze 190ºC. Bochenki powinny być jasnozłote.
Najlepiej jeść ciepłe i świeże, chlebek po 2 dniach smakuje jedynie dobrze z tostera…
SMACZNEGO:)

pf button both Ciabata po polsku

Przepisy z tych kategorii

Biszkoptowy omlet śniadaniowy

Biszkoptowy omlet śniadaniowy

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Jaglanka z karmelizowaną marchwią

Jaglanka z karmelizowaną march…

figmara figmara
figowe smaki

Omlet makaronowy ze szparagami

Omlet makaronowy ze szparagami

aronia aronia
Wiem co jem

Frittata ze szparagami i sosem chimichurri

Frittata ze szparagami i sosem…

food² food²
Food Square

Placuszki serowe z jabłkami
4

Placuszki serowe z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Mini chałki śniadaniowe

Mini chałki śniadaniowe

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Sfogliatelle frolle - neapolitańskie kruche ciastka z semoliną i ricottą
1

Sfogliatelle frolle - neapolit…

food² food²
Food Square

Spaghetti alla carbonara
2

Spaghetti alla carbonara

food² food²
Food Square

Ribollita - toskańska zupa z fasoli

Ribollita - toskańska zupa z f…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Karczochy confit. Włochy zamknięte w słoiku…

Karczochy confit. Włochy zamkn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pizza na cieście twarogowym
2

Pizza na cieście twarogowym

Kaś Kaś
Bake&Taste

Wyjątkowe tiramisu na wyjątkowy dzień
2

Wyjątkowe tiramisu na wyjątkow…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze