Chutney z rabarbaru

Chutney z  rabarbaru

Ciemny i gęsty, przypominający nieco powidła śliwkowe. W smaku słodko - kwaśny. Idealnie komponuje sie z pieczonym mięsem i domową wędzoną szynką. Z serami, rewelacja, to chyba najlepsze połączenie, chociaż... ostatnio domowy chleb na zakwasie obłożyłam plastrami dobrej kaszanki i obficie posmarowałam chutney`em. Połączenie dziwne, ale w smaku znakomite!

Zdjęcie - Chutney z  rabarbaru  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chutney z  rabarbaru  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źróło: "Smak imprezy. Nie stój przy garach, gdy goście za stołem" Olgi Smile'/

Chutney z rabarbaru

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg cukru
  • 300 - 500g rodzynków
  • 500 ml octu
  • 3 łyżeczki mielonych goździków
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru

 

Rabarbar i cebulę kroję na niewielkie kawałki, wrzucam do garnka. D9odaję pozostałe składniki, mieszam i gotuję na małym ogniu ok. 30 - 40 minui. Następnie odkrywam i odparowywuję na dużym ogniu, często mieszają. Chutney powinien być ciemny, i bardzo gęsty. Gotowy przekładam w słoiczki i pasteryzuję ok. 15 minut.

Smacznego!

Kategorie przepisów