Chutney z rabarbaru
Ciemny i gęsty, przypominający nieco powidła śliwkowe. W smaku słodko - kwaśny. Idealnie komponuje sie z pieczonym mięsem i domową wędzoną szynką. Z serami, rewelacja, to chyba najlepsze połączenie, chociaż... ostatnio domowy chleb na zakwasie obłożyłam plastrami dobrej kaszanki i obficie posmarowałam chutney`em. Połączenie dziwne, ale w smaku znakomite!
/źróło: "Smak imprezy. Nie stój przy garach, gdy goście za stołem" Olgi Smile'/
Chutney z rabarbaru
Składniki:
- 1 kg rabarbaru
- 1 kg cebuli
- 1 kg cukru
- 300 - 500g rodzynków
- 500 ml octu
- 3 łyżeczki mielonych goździków
- 3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 łyżeczki mielonego imbiru
Rabarbar i cebulę kroję na niewielkie kawałki, wrzucam do garnka. D9odaję pozostałe składniki, mieszam i gotuję na małym ogniu ok. 30 - 40 minui. Następnie odkrywam i odparowywuję na dużym ogniu, często mieszają. Chutney powinien być ciemny, i bardzo gęsty. Gotowy przekładam w słoiczki i pasteryzuję ok. 15 minut.
Smacznego!