Chutney z rabarbaru
Smaczny chutney z rabarbaru słodko kwaśny ostatni rabarbar wykorzystany, no prawie jeszcze trochę zostało na dżem. Uwielbiam takie połączenia, podaję go często przy grillu do mięs i indyka na święta. Bardzo polecam :-)
1,5 kg RABARBARU
1 kg CEBULI CZERWONEJ
1 kg CUKRU
1 SZKLANKA OCTU JABŁKOWEGO
1 CYTRYNA
2 ŁYŻKI SOSU WORCESTER-SHIRE
1 ŁYŻECZKA PIEPRZU
SZCZYPTA OTARTEJ GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
30 g RODZYNEK
Rabarbar oczyścić z włókien pokroić na małe kawałki i zasypać cukrem - zastawić na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia wlać całą zawartość wlać do garnuszka i gotować na małym ogniu. W międzyczasie pokroić cebulę w piórka i wrzucić do garna, dodać ocet jabłkowy, otartą skórkę z cytryny wraz z sokiem, rodzynki, pieprz i sos worcester-shire. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając aż masa stanie się gęsta. Na końcu dodać szczyptę gałki muszkatołowej.
Zrobić próbę na spodek wlać odrobinę dżemu i przestudzić - masa ta nie powinna spływać lub nakładając na łyżkę gorący dżem powinna spadać warstwami a nie cała spłynąć na raz.
Gdy chutney jest już gotowy przekładam go do małych słoiczków i pasteryzuje 20 minut. Następnie wykładam na ręcznik i przykrywam. Tak pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego