Chutney z mango i rodzynek
Chutney to sos, który wywodzi się z kuchni indyjskiej. W tym sosie możemy wyczuć pełen wachlarz smaków od bardzo pikantnego przez łagodny do słodkiego. W krajach zachodnich dostępny w sklepach jako gotowe sosy na bazie różnych składników, w Indiach zawsze sporządza się go na bieżąco z sezonowych owoców i warzyw. Tradycyjne odmiany chutney to : cebulowe, pomidorowe, kolendrowe, limonowe, mangowe, czosnkowe, ogórkowe, miętowe, kokosowe i tamaryndowce. Ja wybrałam chutney na bazie mango i szczerze mówiąc jestem fanką tego sosu. Niezwykle wyrazisty , piekielnie pikantny doskonały do wszelkiego rodzaju mięs na zimno. Polecam zwolennikom mocnych smaków.
Składniki:
- 2 owoce mango,
- 3 łyżki rodzynek,
- 1 szklanka octu winnego,
- pół szklanki cukru,
- około 2 cm obranego i posiekanego świeżego imbiru,
- 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
- 4 goździki,
- pół łyżeczki chili,
- pół łyżeczki gorczycy,
- pół łyżeczki soli,
- pół szklanki wody,
- grubo zmielony pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
- do garnka wlewamy ocet winny, dodajemy cukier i wodę, wszystko razem mieszamy i gotujemy 10 minut,
- następnie dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu aż pozostanie około ¾ szklanki syropu,
- syrop przelewamy przez sito, dodajemy imbir, czosnek, rodzynki i pokrojone w kostkę mango,
- całość smażymy na średnim ogniu aż mango się zeszkli,
- studzimy i podajemy do ulubionych potraw mięsnych lub wegetariańskich.