Chutney z mango i rodzynek

Chutney z mango i rodzynek

Chutney to sos, który wywodzi się z kuchni indyjskiej.  W tym sosie możemy wyczuć pełen wachlarz smaków od bardzo pikantnego przez łagodny do słodkiego.  W krajach zachodnich dostępny w sklepach jako gotowe sosy na bazie różnych składników, w Indiach zawsze sporządza się go na bieżąco z sezonowych owoców i warzyw. Tradycyjne odmiany chutney to : cebulowe, pomidorowe, kolendrowe, limonowe, mangowe, czosnkowe, ogórkowe, miętowe, kokosowe i tamaryndowce. Ja wybrałam chutney na bazie mango i szczerze mówiąc jestem fanką tego sosu. Niezwykle wyrazisty , piekielnie pikantny doskonały do wszelkiego rodzaju mięs na zimno. Polecam zwolennikom mocnych smaków.

Zdjęcie - Chutney z mango i rodzynek  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

-  2 owoce mango,

-  3 łyżki rodzynek,

-  1 szklanka octu winnego,

-  pół szklanki cukru,

-  około 2 cm obranego i posiekanego świeżego imbiru,

-  4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,

-  4 goździki,

-  pół łyżeczki chili,

-  pół łyżeczki gorczycy,

- pół łyżeczki soli,

-  pół szklanki wody,

-  grubo zmielony pieprz do smaku.

 Sposób wykonania:

  1. do garnka wlewamy ocet winny, dodajemy  cukier i wodę, wszystko razem mieszamy i gotujemy 10 minut,
  2. następnie dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu aż pozostanie około ¾  szklanki syropu,
  3. syrop przelewamy przez sito, dodajemy imbir, czosnek, rodzynki i pokrojone w kostkę mango,
  4. całość smażymy na średnim ogniu aż mango się zeszkli,
  5. studzimy i podajemy do ulubionych potraw mięsnych lub wegetariańskich.

 

Kategorie przepisów