Chutney paprykowy
Chutney to gęsty sos pochodzący z kuchni indyjskiej, sporządzany z owoców i warzyw. Słodko-kwaśny smak sosu jest kompozycją wręcz idealną do potraw mięsnych i wegetariańskich.
Przepis na chutney będzie świetnym dodatkiem do chaczapuri, które przedstawiłam Wam ostatnio. Dodatek dżemu porzeczkowego, który występuje w przepisie jest oczywiście opcjonalny, jednak zapewniam, że może bardzo pozytywnie Was zaskoczyć.
Składniki na chutney:- 4 szt. papryki czerwonej
- 1 szt. papryki żółtej
- 2 duże cebule
- 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka dżemu porzeczkowego
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz do smaku
- gałązki rozmarynu
Cebulę obieramy, kroimy w krążki i podsmażamy na maśle z dodatkiem soli. Paprykę myjemy, wydrążamy z nasion i kroimy w kostkę a następnie dodajemy do cebuli razem z wędzoną papryką.
Do warzyw dodajemy obrany z wierzchniej skórki czosnek (całą główkę) oraz kilka gałązek rozmarynu. Dodajemy miód i dusimy przez ok. 20 minut., pod przykryciem.
Do miękkich warzyw dodajemy dżem, doprawiamy do smaku i dusimy jeszcze 5 min.
Przepis na chutney jest moją improwizacją do Festiwalu Kuchni Węgierskiej organizowanego przez Mirabelkę.