Chutney kukurydziany
Chutney słodko kwaśny tym razem z kukurydzy o dość rzadkiej konsystencji, jem go do kanapek mięsa czy grilla bardzo polecam
- 3 duże kolby kukurydzy
- 150 g miodu
- 100 g brązowego cukru
- 400 ml octu winnego
- 1 łyżka musztardy delikatesowej
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 mała cebulka + łyżka masła
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki soli morskiej
Kukurydzę ugotować na parze następnie wystudzić i obrać ją z nasionek. Kukurydzę tą przełożyć do garnka, cebulkę pokroić drobniutko i podsmażyć na minimalnej ilości tłuszczu - następnie przełożyć do kukurydzy. Do drugiego garnka wsypać cukier, miodem i zalać octem - wstawić na gaz i gotować do rozpuszczenia się cukru. Papryki pokroić w drobna kostkę i wrzucić do garnka wraz z kukurydzą . Gotować na małym ogniu doprawić solą oraz musztardą i pieprzem. Gdy papryka będzie już prawie miękka w minimalnej ilości zimnej wody wymieszać mąkę ziemniaczaną i połączyć z sosem - zagotować. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować od zagotowania ok 15 minut. Wyjąc i przełożyć na ręcznik odwracając do góry dnem - przykryć ręcznikiem i tak pozostawić do całkowitego przestudzenia.
Smacznego