Churros z czekoladą – przepis

Churros tradycyjny wypiek podawany w Hiszpanii po nocy sylwestrowej. Wykonany jest z ciasta parzonego, które smażymy w głębokim tłuszczu. Zazwyczaj wyciskany jest z rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. Popularne jest odcinanie kawałków ciasta nożyczkami, natomiast równie znaną formą jest wyciskanie na całej przestrzeni gorącego oleju tworząc spiralę. Podajemy z cukrem pudrem, cukrem kryształem, gorącym sosem czekoladowym, karmelowym lub zjadane jest samodzielnie na śniadanie.  Przepis: Donna Hay. Pozdrawiam

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 100 g masła lub margaryny
  • 250 ml wody
  • 150 g mąki
  • szczypta soli
  • 3 jajka

SKŁADNIKI NA POSYPKĘ CYNAMONOWĄ:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

SKŁADNIKI NA SOS CZEKOLADOWY:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki śmietanki 36 %

Masło i 250 ml wody zagotowujemy w garnuszku. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy cały czas mieszając przesianą mąkę oraz sól. Energicznie mieszamy, aż ciasto będzie odstawać od ścianek garnuszka. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miseczki, dodajemy jajka cały czas miksując, aż ciasto będzie jednolite. Rozgrzewamy olej do temp. 180 C, ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy bezpośrednio na rozgrzany olej kawałki o dł. ok 10 cm, odcinając końcówkę nożyczkami lub nożem. Smażymy przez ok. 3-4 minuty, aż będą lekko brązowe. Innym sposobem smażenia jest wyciskanie kawałków ciasta na papier do pieczenia, który wycinamy i przekładamy na rozgrzany olej. Po kilku chwilach ściągamy papier i smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone przekładamy na ręcznik kuchenny, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe obtaczamy z cukrze wymieszanym z cynamonem. Czekoladę podgrzewamy razem ze śmietanką, aż składniki się połączą. Podajemy zatapiając churros w sosie czekoladowym. Smacznego.

Zdjęcie - Churros z czekoladą – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Churros z czekoladą – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: ciasto parzone, Cynamon, Czekolada

Przepisy z tych kategorii

Smażony ryż à la paella z chorizo i owocami morza

Smażony ryż à la paella z chor…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Aioli z czarnym czosnkiem, tradycyjny sos w nowej odsłonie

Aioli z czarnym czosnkiem, tra…

food² food²
Food Square

Bananowe churrosy z kokosową czekoladą

Bananowe churrosy z kokosową c…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Churros
3

Churros

Beti Beti
kruche babeczki

Paella z piekarnika czyli obiad który robi się sam
2

Paella z piekarnika czyli obia…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Roscón de reyes
1

Roscón de reyes

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Przepisy z tych kategorii

Salmorejo – hiszpański chłodnik pomidorowy
1

Salmorejo – hiszpański chłodni…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Gazpacho pomidorowe
1

Gazpacho pomidorowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Słoneczna paella z owocami morza – inspirowana Art Food Bazar
1

Słoneczna paella z owocami mor…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Pomarańczowe pączki hiszpańskie "gniazdka"
1

Pomarańczowe pączki hiszpański…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Churrosy – hiszpańskie pączki
2

Churrosy – hiszpańskie pączki

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Mini frittaty z wędzonym łososiem, serkiem śmietankowym i koperkiem

Mini frittaty z wędzonym łosos…

food² food²
Food Square