Churros z czekoladą – przepis

Churros tradycyjny wypiek podawany w Hiszpanii po nocy sylwestrowej. Wykonany jest z ciasta parzonego, które smażymy w głębokim tłuszczu. Zazwyczaj wyciskany jest z rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. Popularne jest odcinanie kawałków ciasta nożyczkami, natomiast równie znaną formą jest wyciskanie na całej przestrzeni gorącego oleju tworząc spiralę. Podajemy z cukrem pudrem, cukrem kryształem, gorącym sosem czekoladowym, karmelowym lub zjadane jest samodzielnie na śniadanie.  Przepis: Donna Hay. Pozdrawiam

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 100 g masła lub margaryny
  • 250 ml wody
  • 150 g mąki
  • szczypta soli
  • 3 jajka

SKŁADNIKI NA POSYPKĘ CYNAMONOWĄ:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

SKŁADNIKI NA SOS CZEKOLADOWY:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki śmietanki 36 %

Masło i 250 ml wody zagotowujemy w garnuszku. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy cały czas mieszając przesianą mąkę oraz sól. Energicznie mieszamy, aż ciasto będzie odstawać od ścianek garnuszka. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miseczki, dodajemy jajka cały czas miksując, aż ciasto będzie jednolite. Rozgrzewamy olej do temp. 180 C, ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy bezpośrednio na rozgrzany olej kawałki o dł. ok 10 cm, odcinając końcówkę nożyczkami lub nożem. Smażymy przez ok. 3-4 minuty, aż będą lekko brązowe. Innym sposobem smażenia jest wyciskanie kawałków ciasta na papier do pieczenia, który wycinamy i przekładamy na rozgrzany olej. Po kilku chwilach ściągamy papier i smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone przekładamy na ręcznik kuchenny, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe obtaczamy z cukrze wymieszanym z cynamonem. Czekoladę podgrzewamy razem ze śmietanką, aż składniki się połączą. Podajemy zatapiając churros w sosie czekoladowym. Smacznego.

Zdjęcie - Churros z czekoladą – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Churros z czekoladą – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: ciasto parzone, Cynamon, Czekolada

Przepisy z tych kategorii

Pierożki empanadas z ziemniakami, czarnymi oliwkami, rozmarynem i chorizo

Pierożki empanadas z ziemniaka…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Churros- hiszpańskie pączki
1

Churros- hiszpańskie pączki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Churros
2

Churros

food² food²
Food Square

Polvorones del Espíritu Santo - hiszpańskie polworony Ducha Świętego
1

Polvorones del Espíritu Santo…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Hiszpańskie krokiety z szynką serrano / croquetas de jamón

Hiszpańskie krokiety z szynką…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Pieczone papryczki Padrón

Pieczone papryczki Padrón

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Ciasto ambasador

Ciasto ambasador

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto Prince Polo bez pieczenia + film
1

Ciasto Prince Polo bez pieczen…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Krem kakaowy
1

Krem kakaowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Muffiny cukiniowo-bananowe

Muffiny cukiniowo-bananowe

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Krem śliwkowo – czekoladowy
1

Krem śliwkowo – czekoladowy

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto Hawanka

Ciasto Hawanka

ilovebake ilovebake
I Love Bake