Chrzan z jajkiem
chrzan z jajkiem
Dzisiaj zaległy przepis świąteczny czyli chrzan z jajkiem na Wielkanoc. Bardzo smaczny i szybki do zrobienia. Idealnie pasuje do ugotowanych jajek i do wielkanocnych wędlin, polecam :-)
Składniki:
- 6 jajek
- 1 słoiczek chrzanu - 200 g
- kawałek świeżego chrzanu - 10 cm
- szklanka kwaśnej śmietany 18 % - 250 ml
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Świeży chrzan obrać, umyć i także zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Chrzan połączyć z jajkami. Dodać chrzan ze słoika, musztardę, majonez, kwaśną śmietanę. Doprawić wszystko solą i pieprzem. Na koniec dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Najlepiej na całą noc. Ilość śmietany, chrzanu, musztardy, majonezu, przypraw zależna jest od Waszych upodobań.Smacznego! Zapraszam również na: Sos wiosenny
CHRZAN Z JAJKIEM (HORSERADISH WITH EGG)CHRZAN Z JAJKIEM (HORSERADISH WITH EGG)