Chrupiący makaron z kurczakiem
Przepis z "Kuchni chińskiej", z wykorzystaniem części składników zaprezentowanych w poprzednim wpisie.
Składniki:
250 g filetów z kurczaka
1 białko
5 łyżeczek mąki kukurydzianej
250 g cienkiego makaronu jajecznego
320 ml oleju słonecznikowego
600 ml bulionu z kurczaka (może być z kostki)
2 łyżki wina ryżowego do gotowania
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka sosu hoisin
1 czerwona papryka, pokrojona w paski
2 łyżki wody
3 cebule dymki, posiekane
Wymieszaj białko z 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej, w mieszance obtocz kurczaka, odstaw na 30 minut. Makaron zalej wrzątkiem i pozostaw na 2 minuty, odcedź. W woku rozgrzej 300 ml oleju. Wrzuć makaron i smaż na niewielkim ogniu przez 5 minut, aż makaron zbrązowieje od spodu. Przewróć go do góry nogami i usmaż z drugiej strony. Następnie odłóż na półmisek i trzymaj w ciepłym miejscu.
Z woka usuń olej, wlej połowę bulionu. Dodaj mięso i dobrze wymieszaj, gotuj przez 2 minuty i odcedź. Wok wytrzyj papierowym ręcznikiem, postaw na ogniu. Wlej wino oraz sosy sojowy, ostrygowy i hoisin. Wrzuć paprykę, dolej resztę bulionu i zagotuj całość. Wymieszaj resztę mąki kukurydzianej z wodą i dolej do woka, następnie dorzuć kurczaka i krótko gotuj. Na talerzach rozłóż makaron, mięso, i posyp posiekaną dymką.
PS Bardzo dziękuję Oli za wyróżnienie mojego bloga tytułem One Lovely Blog Award :) Jest mi naprawdę bardzo miło i pozdrawiam wszystkich moich stałych Czytelników.
Nowością na blogu jest widżet "You might also like", który działa z poziomu pojedynczego wpisu. Mam nadzieję, że ułatwi Wam on poruszanie się na blogu, a także przypomni stare przepisy - przez 4,5 roku trochę się tego uzbierało. Aktualnie jestem w trakcie dopisywania tagów do archiwalnych wpisów, co zajmuje mi sporo czasu - blog liczy już blisko 600 wpisów.