Chrupiący bananowiec
Dziś chciałam Wam zaproponować szybkie ciasto bez pieczenia, eleganckie, pyszne i bez cukru. Delikatna masa bananowo serowa na chrupiącym czekoladowym spodzie z płatków to idealny dodatek do kawy. :)
Spód:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 120 g. płatków kukurydzianych
- 100 g. masła
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Ten czekoladowy "sos" mieszamy dokładnie z płatkami. Całość przekładamy do tortownicy (22 cm) i chłodzimy w lodówce. Ja kilka płatków zostawiłam sobie do dekoracji.
Masa:
- 400 g. serka kremowego
- 200 ml śmietany 30%
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżeczki żelatyny
- 5 łyżek mleka
Żelatynę zalewamy mlekiem, a po ok 10 minutach gdy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Banany blendujemy i miksujemy z serkiem. Zimną śmietanę ubijamy, a następnie dodajemy po łyżce do serowo bananowej masy, na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i wykładamy na spód z płatków. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ja swoje ciasto udekorowałam odłożonymi płatkami w czekoladzie oraz czekoladową posypką.