Chrupiące krewetki
Chrupiące krewetki w sezamie i wiórkach kokosowych, lekko słodkawe a zarazem ostre polecam...
- 12 krewetek królewskich
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 jajko
- olej do smażenia
Na sos
- 3 łyżki pasty pomidorowej
- 2 łyżki sosu chili z typu TAO-TAO
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżka płynnego miodu
Sezam wymieszać razem z wiórkami kokosowymi oraz przyprawami, krewetki oczyścić. Następnie wstawić olej a krewetki przygotować do smażenia - obtaczać je najpierw w rozbełtanym jajku a następnie w przygotowanej panierce, wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Wszystkie składniki na sos wymieszać i podawać z krewetkami.