Chrupiące krewetki

Chrupiące krewetki

Zdjęcie - Chrupiące krewetki   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Chrupiące krewetki w sezamie i wiórkach kokosowych, lekko słodkawe a zarazem ostre polecam...


  • 12 krewetek królewskich
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

 

Na sos

  • 3 łyżki pasty pomidorowej
  • 2 łyżki sosu chili z typu TAO-TAO
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżka płynnego miodu

 

Sezam wymieszać razem z wiórkami kokosowymi oraz przyprawami, krewetki oczyścić. Następnie wstawić olej a krewetki przygotować do smażenia - obtaczać je najpierw w rozbełtanym jajku a następnie w przygotowanej panierce, wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Wszystkie składniki na sos wymieszać i podawać z krewetkami.

 

Wydrukuj przepis

 

Zdjęcie - Chrupiące krewetki   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów