Chrupiące gofry bananowe

Chrupiące gofry bananowe

Przedstawiam gofry niezwykłe i nie byle jakie. Gofry bananowe z papką z rozgniecionych bananów, żółciutkie i chrupiące. Bananowe gofry są smaczne solo, jak i na bogato. Do wyboru do koloru: cukier puder, bita śmietana, świeże owoce, co kto lubi.

Zdjęcie - Chrupiące gofry bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chrupiące gofry bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 10 sztuk
Przygotowanie: 10 min.
Pieczenie: 20 min.
Kalorie: 270 kcal

Gofry bananowe z dodatkiej papki z rozgniecionych bananów. Żółciutkie gofry z bananami, niezwykle chrupiące.

Składniki:
  • 2 dojrzałe banany

  • 2 jajka ściółkowe

  • 100 ml mleka

  • 150 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka zwykłego cukru

  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

  • 30 g masła roztopionego, przestudzonego

  • szczypta soli


Sposób przygotowania:
  • Banany obierz ze skórki, pokrój na plasterki, po czym rozgnieć widelcem do uzyskania bananowej papki.
  • Białka jaj oddziel od żółtek. Same białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Pozostałe składniki: żółtka, mleko, cukier, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia zmiksuj do połączenia i gładkiej masy. Teraz dodaj papkę bananową i ubite białka, raz jeszcze wymieszaj.
  • Rozgrzej gofrownicę, najlepiej taką o wysokiej mocy, która zapewni chrupkość upieczonym gofrom. Przesmaruj ją pędzelkiem zanurzonym w tłuszczu, nakładaj niewielką ilość masy i upiecz na złocisty kolor.
  • Bananowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami: cukrem pudrem, frużeliną lub świeżymi owocami.

Kategorie przepisów