Chrupiące gofry bananowe
Przedstawiam gofry niezwykłe i nie byle jakie. Gofry bananowe z papką z rozgniecionych bananów, żółciutkie i chrupiące. Bananowe gofry są smaczne solo, jak i na bogato. Do wyboru do koloru: cukier puder, bita śmietana, świeże owoce, co kto lubi.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 10 sztuk
Przygotowanie: 10 min.
Pieczenie: 20 min.
Kalorie: 270 kcal
Gofry bananowe z dodatkiej papki z rozgniecionych bananów. Żółciutkie gofry z bananami, niezwykle chrupiące.
Składniki:2 dojrzałe banany
2 jajka ściółkowe
100 ml mleka
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka zwykłego cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
30 g masła roztopionego, przestudzonego
szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Banany obierz ze skórki, pokrój na plasterki, po czym rozgnieć widelcem do uzyskania bananowej papki.
- Białka jaj oddziel od żółtek. Same białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Pozostałe składniki: żółtka, mleko, cukier, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia zmiksuj do połączenia i gładkiej masy. Teraz dodaj papkę bananową i ubite białka, raz jeszcze wymieszaj.
- Rozgrzej gofrownicę, najlepiej taką o wysokiej mocy, która zapewni chrupkość upieczonym gofrom. Przesmaruj ją pędzelkiem zanurzonym w tłuszczu, nakładaj niewielką ilość masy i upiecz na złocisty kolor.
- Bananowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami: cukrem pudrem, frużeliną lub świeżymi owocami.