CHRUPIĄCE BUŁECZKI

Zdjęcie - CHRUPIĄCE BUŁECZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kolejny przepis , któremu trzeba poświęcić dwa dni. Jeżeli wszystko dobrze się rozplanuje , to nie będzie to wcale uciążliwe , a wręcz pomocne , bo już z samego rana możemy mieć gotowe , chrupiące bułeczki. I mam tu na myśli naprawdę baaardzo chrupiące bułeczki. Za pierwszym razem (piekłam już trzykrotnie) trochę za długo przetrzymałam je w lodówce i wyszły wręcz za twarde. Dlatego też , aby uniknąć "przesuszenia", proponuję skorzystać z moich uwag , które wpisałam pod przepisem. Właściwie , to bułeczki nie muszą leżakować w lodówce przez całą noc , ale , jeśli chcemy je mieć świeżo upieczone na śniadanie i to bez zarywania nocy , to chyba nie ma innego wyjścia. Oczywiście ostatecznie można je upiec od razu po wyrośnięciu (bez wkładania do lodówki) , ale wtedy nie będą już takie chrupiące , a w tym cały ich urok ;-)

Starter:
- 1/2 szkl. wody
- 1 szkl. mąki
- 1/8 łyżeczki drożdży instant

Wymieszać wszystko razem , przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na całą noc.

Ciasto właściwe:
- wyrośnięty 'starter'
- 3 i 1/2 szkl. mąki
- 1 szkl. wody
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki drożdży instant (dałam odrobinę więcej zwykłych drożdży suszonych , rozpuszczonych wcześniej w wodzie)

Wszystkie składniki razem wymieszać (ręcznie , mikserem lub w maszynie do chleba) i wyrabiać , aż ciasto będzie miękkie i jednolite , ale wciąż odrobinę klejące. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 3 godziny , delikatnie odgazowując i odwracając ciasto po 1 i po 2 godzinach wyrastania.
Ciasto wyłożyć na lekko natłuszczoną lub posypaną mąką powierzchnię , podzielić na 12 części i uformować z nich kulki. Poukładać na wyłożonej pergaminem blasze , przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godz. , do podwojenia objętości. Następnie blachę wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Nagrzać piekarnik do 220 st.C. Bułki wyjąć z lodówki , posmarować białkiem wymieszanym z 1/2 szkl. wody (można to pominąć , bo różnica jest prawie niezauważalna) , po środku każdej bułeczki zrobić nacięcie ostrym nożem , wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut (na rumiano).

Uwagi:
Wstawiając blachę z bułeczkami do lodówki należy upewnić się , że jest w miarę szczelnie przykryta folią , w przeciwnym razie bułeczki po leżakowaniu w chłodzie mogą się zrobić wysuszone z wierzchu , a po upieczeniu wręcz twarde , zwłaszcza , jeśli planujemy upiec je dopiero na drugi dzień - wtedy bułki musiałyby pozostać w lodówce całą noc i jeszcze pół dnia.
Lepiej jest zacząć wszystko z rana. Przygotować 'starter' , zostawić go na 8-10 godzin , a po południu i wieczorem zrobić resztę. Zanim położymy się spać , bułeczki powinny już odpowiednio urosnąć i wtedy można je wstawić do lodówki.
Chyba , że chcemy mieć świeże bułeczki na kolację , wtedy robimy dokładnie według przepisu , a blachę przed pieczeniem wstawiamy do lodówki tylko na kilka godzin.

Zdjęcie - CHRUPIĄCE BUŁECZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chałka - najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie
1

Chałka - najlepszy pomysł na w…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Chałka nadziewana makiem

Chałka nadziewana makiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przytulone bułeczki owsiane

Przytulone bułeczki owsiane

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułeczki  razowe
2

Bułeczki razowe

COOLINARNY COOLINARNY
foto...kulinary...specjal...recepture...

Śniadaniowa bułka pszenna

Śniadaniowa bułka pszenna

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Bułki śniadaniowe
1

Bułki śniadaniowe

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy