Chrupiąca zupa dyniowa
W ramach wspólnego gotowania przygotowaliśmy na dziś zupy z dyni. Zobaczcie inne propozycje u: Chantel, Dobromiły, Gin, Lejdi, Maggie, Martynosi, Mirabelki, Peli, Siankoo, Siaśki oraz Bartoldzika.
Składniki:
1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego
500 g miąższu dyni
2 duże ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kolba kukurydzy
1 czuszka
2 łyżki śmietany 12%
łyżeczka rozdrobnionej suszonej szałwii
1/2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz
+ 100 g ryżu najlepiej pełnoziarnistego
1. Ziemniaki, dynię i cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
2. Zagotowujemy bulion. Dodajemy ziemniaki, cebulę, czosnek oraz całą czuszkę i oczyszczoną kolbę kukurydzy. Gotujemy 25 minut.
3. Dodajemy dynię oraz majeranek i szałwię. Gotujemy jeszcze 10 minut.
4. Z zupy wyławiamy kolbę kukurydzy oraz czuszkę. Kukurydzę okrawamy z ziaren, które przekładamy do miseczki. Ostrą papryczkę albo wyrzucamy albo zostawiamy do zmiksowania z zupą. (Ja wyrzuciłam, bo zupa nabrała już dość wyraźnej ostrości po samym jej obgotowaniu).
5. Resztę wywaru z warzywami miksujemy dodając śmietanę oraz do smaku sól i pieprz. Na samym końcu wrzucamy chrupiącą ugotowaną wcześniej kukurydzę oraz ugotowany ryż.
Przepis dodaję do Festiwalu Dyni 2013 Bei.