Chrupiaca sałatka z krewetek

Oglądając zdjęcia wspominałam wczoraj podróż po Hiszpanii. Oprócz cudownej architektury, południowego klimatu jest oczywiście fantastyczna kuchnia hiszpańska przepełniona owocami morza. Oferta tamtejszych sklepów jest przebogata jeśli chodzi o świeże owoce morza. Mieliśmy to szczęście, że mogliśmy kosztować specjałów kuchni hiszpańskiej zarówno w restauracjach jak też przyrządzać sobie we własnym zakresie ulubione dania. Jednym z nich są właśnie krewetki, które serwował nam mój brat.

 

Zdjęcie - Chrupiaca sałatka z krewetek  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To bardzo proste połączenie świeżych krewetek z masłem, czosnkiem i szczypiorem sprawiało, że czułam niebo w gębie. Sałatka, którą prezentuję poniżej wymaga trochę więcej zabiegów ale smakuje równie dobrze.

 

Zdjęcie - Chrupiaca sałatka z krewetek  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji – 4

Czas wykonania – 30 min.

Stopień trudności – łatwy



Składniki:

  • 350 g krewetek ( średnie, obrane, mogą być z ogonkami)
  • 150 g mieszanych sałat
  • ½ bagietki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku

 

Zdjęcie - Chrupiaca sałatka z krewetek  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób wykonania:

  1. na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki, kiedy poczujemy aromat czosnku usuwamy go z patelni a dodajemy tymianek oraz pokrojoną w kostkę bagietkę, smażymy z każdej strony na złoty kolor i odstawiamy do wystygnięcia,
  2. roztapiamy masło dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz krewetki, smażymy 4-5 minut, doprawiamy solą,
  3. z pozostałej oliwy i soku z cytryny z odrobiną soli i pieprzu robimy dresing,
  4. w naczyniu układamy sałaty, dodajemy krewetki ze szczypior i natkę pietruszki, całość skrapiamy dresingiem i odstawiamy do lodówki na 30 min.
  5. przed podaniem dodajemy do sałatki grzanki.

Przepisy z tych kategorii

Ryba pieczona z masłem czosnkowym czyli  domowy fast food

Ryba pieczona z masłem czosnko…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Rurki z twarogowo-jabłkowym nadzieniem

Rurki z twarogowo-jabłkowym na…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Deser z kaszą jaglaną, kiwi i borówkami

Deser z kaszą jaglaną, kiwi i…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Czekoladowe babeczki z (łatwym) kremem

Czekoladowe babeczki z (łatwym…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
1

Cukinia faszerowana mięsem mie…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Laksa dyniowa z makaronem ryżowym

Laksa dyniowa z makaronem ryżo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z ryżem i krewetkami
1

Sałatka z ryżem i krewetkami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Słoneczna paella z owocami morza – inspirowana Art Food Bazar
1

Słoneczna paella z owocami mor…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Sałatka z młodych ziemniaków i krewetek

Sałatka z młodych ziemniaków i…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Wiosenna zupa z cukinią i krewetkami
1

Wiosenna zupa z cukinią i krew…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Kotleciki rybne z sosem krewetkowym
4

Kotleciki rybne z sosem krewet…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Paella z chorizo i krewetkami
1

Paella z chorizo i krewetkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty