Chrupiaca sałatka z krewetek
Oglądając zdjęcia wspominałam wczoraj podróż po Hiszpanii. Oprócz cudownej architektury, południowego klimatu jest oczywiście fantastyczna kuchnia hiszpańska przepełniona owocami morza. Oferta tamtejszych sklepów jest przebogata jeśli chodzi o świeże owoce morza. Mieliśmy to szczęście, że mogliśmy kosztować specjałów kuchni hiszpańskiej zarówno w restauracjach jak też przyrządzać sobie we własnym zakresie ulubione dania. Jednym z nich są właśnie krewetki, które serwował nam mój brat.
To bardzo proste połączenie świeżych krewetek z masłem, czosnkiem i szczypiorem sprawiało, że czułam niebo w gębie. Sałatka, którą prezentuję poniżej wymaga trochę więcej zabiegów ale smakuje równie dobrze.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 30 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 350 g krewetek ( średnie, obrane, mogą być z ogonkami)
- 150 g mieszanych sałat
- ½ bagietki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
Sposób wykonania:
- na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki, kiedy poczujemy aromat czosnku usuwamy go z patelni a dodajemy tymianek oraz pokrojoną w kostkę bagietkę, smażymy z każdej strony na złoty kolor i odstawiamy do wystygnięcia,
- roztapiamy masło dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz krewetki, smażymy 4-5 minut, doprawiamy solą,
- z pozostałej oliwy i soku z cytryny z odrobiną soli i pieprzu robimy dresing,
- w naczyniu układamy sałaty, dodajemy krewetki ze szczypior i natkę pietruszki, całość skrapiamy dresingiem i odstawiamy do lodówki na 30 min.
- przed podaniem dodajemy do sałatki grzanki.