Chrupiaca sałatka z krewetek

Oglądając zdjęcia wspominałam wczoraj podróż po Hiszpanii. Oprócz cudownej architektury, południowego klimatu jest oczywiście fantastyczna kuchnia hiszpańska przepełniona owocami morza. Oferta tamtejszych sklepów jest przebogata jeśli chodzi o świeże owoce morza. Mieliśmy to szczęście, że mogliśmy kosztować specjałów kuchni hiszpańskiej zarówno w restauracjach jak też przyrządzać sobie we własnym zakresie ulubione dania. Jednym z nich są właśnie krewetki, które serwował nam mój brat.

 

Zdjęcie - Chrupiaca sałatka z krewetek  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To bardzo proste połączenie świeżych krewetek z masłem, czosnkiem i szczypiorem sprawiało, że czułam niebo w gębie. Sałatka, którą prezentuję poniżej wymaga trochę więcej zabiegów ale smakuje równie dobrze.

 

Zdjęcie - Chrupiaca sałatka z krewetek  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji – 4

Czas wykonania – 30 min.

Stopień trudności – łatwy



Składniki:

  • 350 g krewetek ( średnie, obrane, mogą być z ogonkami)
  • 150 g mieszanych sałat
  • ½ bagietki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku

 

Zdjęcie - Chrupiaca sałatka z krewetek  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób wykonania:

  1. na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki, kiedy poczujemy aromat czosnku usuwamy go z patelni a dodajemy tymianek oraz pokrojoną w kostkę bagietkę, smażymy z każdej strony na złoty kolor i odstawiamy do wystygnięcia,
  2. roztapiamy masło dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz krewetki, smażymy 4-5 minut, doprawiamy solą,
  3. z pozostałej oliwy i soku z cytryny z odrobiną soli i pieprzu robimy dresing,
  4. w naczyniu układamy sałaty, dodajemy krewetki ze szczypior i natkę pietruszki, całość skrapiamy dresingiem i odstawiamy do lodówki na 30 min.
  5. przed podaniem dodajemy do sałatki grzanki.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto na śmietanie z jagodami

Ciasto na śmietanie z jagodami

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka z kurkami

Sałatka z kurkami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Murzynek z wiśniami

Murzynek z wiśniami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sałatka z makaronem ryżowym, ogórkami i fetą

Sałatka z makaronem ryżowym, o…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka ziemniaczana
2

Sałatka ziemniaczana

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gofry a’la pizza
1

Gofry a’la pizza

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

“Sałatka caprese” z cukinią na ciepło
1

“Sałatka caprese” z cukinią na…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka z komosą, burakiem i fetą
1

Sałatka z komosą, burakiem i f…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Sałatka z sałaty lodowej z fetą i żurawiną
2

Sałatka z sałaty lodowej z fet…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sałatka z grillowanym łososiem
2

Sałatka z grillowanym łososiem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sałatka śródziemnomorska
1

Sałatka śródziemnomorska

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z makaronem, kurczakiem, ogórkami i koperkiem
2

Sałatka z makaronem, kurczakie…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy