"Chrupiąca" rolada limonka&czekolada dla NieAlergika

Zdjęcie - "chrupiąca" rolada limonka&czekolada dla NieAlergika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Fajna. Nawet bardzo. Lekka i orzeźwiająca, będzie szczególnie wielbiona przez miłośników połączenia cytrusowo-czekoladowego. Niestety, niezbyt urodziwa, no ale nie jest łatwo równomiernie rozłożyć galaretkę i ganache. Nie zwracajcie na to uwagi, smak rolady wynagrodzi wszystko. Rozpuszczając czekoladę warto zostawić kawałeczki nierozpuszczonej - będą potem przyjemnie chrupać .
Weźmy:
Na ciasto:
4 jaja 4 łyżki wrzątku 120 g cukru łyżeczkę cukru z wanilią 75 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej płaską łyżeczkę proszku do pieczenia oraz:
słoik (450 g) galaretki limonkowej*
150 g gorzkiej czekolady
200 g śmietany 36%

Ganache: śmietanę wlać do rondelka, dodać połamaną czekoladę i powoli podgrzewać na bardzo małym ogniu (ja to robię na płycie ceramicznej, jeśli robicie na gazie, to lepiej w kąpieli wodnej), aż czekolada się rozpuści - prawie, jeśli chcemy mieć chrupiące drobinki, to zostawmy niezupełnie rozpuszczone kawałeczki.
Ciasto: żółtka ubić z wrzątkiem na puszysty sos, dodać 2/3 cukru oraz cukier z wanilią i zmiksować na krem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając resztę cukru i delikatnie wymieszać z żółtkami. Wymieszać mąki z proszkiem i stopniowo przesiewać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Szeroką płaską blachę wysmarować masłem, wyłożyć natłuszczonym masłem pergaminem, wylać równomiernie ciastem. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec ok. 20 minut. Wyjąć, nałożyć ściereczkę, przewrócić do góry nogami, zdjąć pergamin, ewentualnie obciąć przypieczone, suche boki i zrolować na ścierce. Po ostygnięciu rozłożyć, posmarować galaretką, a na galaretkę wyłożyć ganache. Zrolować, zawinąć w folię aluminiowa i zostawić na kilka godzin w lodówce.

*moja była z Lidla

Przepisy z tych kategorii

Otrębowe ciasto z makiem i migdałami z polewą karmelową, posypane ciastkami amaretti
1

Otrębowe ciasto z makiem i mig…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

ciasto czekoladowe bez mąki z bitą śmietaną  i granatem
8

ciasto czekoladowe bez mąki z…

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

Pałki z kurczaka w paprykowej panierce

Pałki z kurczaka w paprykowej…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Sałatka z buraków, batatów, jarmużu i migdałów z chrupkami z kaszy gryczanej

Sałatka z buraków, batatów, ja…

food² food²
Food Square

Pieczone jabłka, pomarańcza  i cynamon. Domowy kisiel dla dużych i małych
2

Pieczone jabłka, pomarańcza i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Maślane rogale z makiem
1

Maślane rogale z makiem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Ciasto fale dunaju z jabłkami
1

Ciasto fale dunaju z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto góra lodowa

Ciasto góra lodowa

Beti Beti
kruche babeczki

Szarlotka z bezą
2

Szarlotka z bezą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Szakszuka według Yotama Ottolenghiego
2

Szakszuka według Yotama Ottole…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Jesienna Pani Walewska
2

Jesienna Pani Walewska

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Japońskie naleśniki puszyste i mięciutkie na śniadanie

Japońskie naleśniki puszyste i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj