Chowder kukurydziany


Lato zdecydowanie już za nami, w powietrzu czuć już jesień, przeplataną jeszcze ciepłymi promieniami słońca. Oznacza to, że pora zacząć rozgrzewać się gorącymi zupami. Gęste, aromatyczne, pożywne pomogą nam przetrwać tę nie zawsze sprzyjającą dobremu samopoczuciu porę roku.


Chowder to zupa wywodząca się z kuchni anglosaskiej, popularna na wschodnim wybrzeżu USA, Australii i Nowej Zelandii. Jest gęsta, kremowa, zabielana dużą ilością śmietany. Najpopularniejszy jest chowder bazujący na owocach morza (przepis), ale równie popularną wersją jest chowder kukurydziany, słodki od świeżej kukurydzy, gęsty, kremowy i bardzo pożywny. Słodycz kukurydzy przełamuje dodany do zupy wędzony boczek, który w wersji wegetariańskiej można zastąpić suszonymi pomidorami. Smak zupy wzbogacają aromatyczne przyprawy, proponuję dodać wędzoną paprykę i curry. Kolby w dłoń i gotujemy! Pozostaje mi już tylko życzyć Wam smacznego i......pięknej jesieni:)
Zdjęcie - Chowder kukurydziany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
250 g boczku, pokrojonego w kostkę
1 cebula, drobno pokrojona
1/2 czerwonej papryki, drobno pokrojonej
1 marchewka, pokrojona w małą kostkę
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
3 kolby kukurydzy
2 ziemniaki, pokrojone w małą kostkę
2 łyżki mąki
1,5 litra wrzącej wody lub bulionu
2 liście laurowe
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżeczka wędzonej papryki
sól
pieprz
1 szklanka śmietany
szczypiorek
Przygotowanie:
Z kolb kukurydzy odcinamy ziarenka, kolby zostawiamy. Na patelni, na średnim ogniu podsmażamy boczek, aż się zrumieni, wytopi i będzie chrupiący. Boczek odkładamy, tłuszcz zostawiamy i smażymy na nim cebulę około 5 minut. Następnie dodajemy pozostałe warzywa i smażymy 5 minut. Warzywa posypujemy mąką, mieszamy i wszystko razem smażymy jeszcze 2 minuty. Zawartość patelni przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą lub gorącym bulionem, dodajemy usmażony boczek, kolby kukurydzy, liście laurowe i przyprawy. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy kolby kukurydzy, zupę zabielamy śmietaną, przyprawiamy do smaku. Podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Zdjęcie - Chowder kukurydziany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chowder kukurydziany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chowder kukurydziany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Brownie z morelami
1

Brownie z morelami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka Waldorf
1

Sałatka Waldorf

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Udka pieczone po amerykańsku
1

Udka pieczone po amerykańsku

Patrycja Patrycja
Simply Food

Naleśniki amerykańskie z syropem klonowym bezglutenowe
6

Naleśniki amerykańskie z syrop…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pancakes z sosem waniliowym
1

Pancakes z sosem waniliowym

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pieczone skrzydełka w klonowej glazurze – słodko pikantne skrzydełka kurczaka
4

Pieczone skrzydełka w klonowej…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Ryba na groszkowym puree

Ryba na groszkowym puree

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pomysł na kurczaka z pieczarkami

Pomysł na kurczaka z pieczarka…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kurczak zapiekany z ryżem, bakłażanem, orzechami włoskimi i suszonym pomidorem

Kurczak zapiekany z ryżem, bak…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka z buraków, batatów, jarmużu i migdałów z chrupkami z kaszy gryczanej

Sałatka z buraków, batatów, ja…

food² food²
Food Square

Pasta z pieczonych warzyw
1

Pasta z pieczonych warzyw

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sałatka z kaszy gryczanej, pieczarek i papryki

Sałatka z kaszy gryczanej, pie…

figmara figmara
figowe smaki