Chow mein z wołowiną

Chow mein z wołowiną

Od dawna miałam ochotę na chow mein, czyli chiński podsmażany makaron. Potrawa ta daje duże pole do manewru, jeśli chodzi o dobór dodatków, czyli mięsa i warzyw. W ten sposób można tworzyć swoje własne, ulubione zestawy składników. Ja, na pierwszy raz bazując na przepisie z książki, wykorzystałam wołowinę, paprykę i marchewkę.

Zdjęcie - Chow mein z wołowiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
CHOW MEIN Z WOŁOWINĄ
(2 porcje)
180-200g chińskiego jajecznego makaronu do chow mein*,
250g chudego steku wołowego (np. rostbef lub ligawa),
½ zielonej papryki,
½ marchewki,
1 łodyga selera naciowego,
2 cebulki dymki,
1 duży ząbek czosnku,
1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
1 płaska łyżeczka brązowego cukru,
1 łyżka sosu sojowego,
½ łyżeczka sambal oelek lub innej pasty/sosu z chili,
1 łyżka wytrawnego sherry (zastąpiłam białym winem),
2 łyżki oleju z orzechów ziemnych

Wołowinę pokroić w cieniutkie paseczki. Paprykę oczyścić i również pokroić w paseczki. Marchew obrać i razem z selerem i dymką pokroić w plasterki.
Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić.
W woku rozgrzać olej, wrzucić wołowinę i smażyć 2 minuty, aż będzie brązowa. Wyjąć na talerz, a do woka włożyć wszystkie warzywa, imbir i posiekany czosnek. Zmniejszyć ogień i smażyć, aż warzywa będą al dente. Dodać cukier, sos sojowy, sambal oelek i wino, smażyć jeszcze minutę. Dodać mięso i makaron, dokładnie wymieszać i podsmażać jeszcze chwilę. Podawać od razu.

* Jeśli nie możemy dostać nigdzie makaronu do chow mein, można wykorzystać ten z zupek chińskich. Oczywiście wykorzystujemy sam makaron, a chemię w saszetkach już nie ;)


(na podstawie przepisu z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”)


Zdjęcie - Chow mein z wołowiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów