CHOCOLATE CHIP COOKIES

CHOCOLATE CHIP COOKIES

Zdjęcie - CHOCOLATE CHIP COOKIES - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTe ciasteczka to jedne z nielicznych amerykańskich słodkości , które mi naprawdę smakują i to bez odejmowania cukru ;-) Wcześniej Chocolate chip cookies znałam tylko ze sklepu , aż w końcu postanowiłam sama je upiec. Przepisu nie musiałam długo szukać , bo znajdował się na opakowaniu po czekoladowych kuleczkach firmy Nestle. W Polsce chyba ciągle są one rzadko spotykane , ale myślę , że śmiało można je zastąpić posiekaną czekoladą , najlepiej tej samej firmy.

  Ciasteczka wyszły dokładnie takie jak chciałam - miękkie , lekko ciągnące w środku , z cieniutką , chrupiącą skorupką na wierzchu. Uwielbiam je na ciepło , zanim czekolada zastygnie  :-)

Zdjęcie - CHOCOLATE CHIP COOKIES - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
- 1 szkl. i 2 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 1/2 szkl. brązowego cukru
- 1/3 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (może być olejek)
- 1 duże jajko
- 1 szkl. kuleczek czekoladowych "chocolate chip"
- 1/2 szkl. siekanych orzechów (jakichkolwiek, ja dałam włoskie)

Mąkę wymieszać z solą i sodą. Masło utrzeć z cukrami i ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Wbić jajko , a następnie dodawać stopniowo mieszankę mączną, ciągle ucierając. Dodać kuleczki czekoladowe i siekane orzechy - wymieszać. Kłaść łyżką kopczyki z ciasta na wyłożoną pergaminem blachę, w kilkucentymetrowych odstępach (w czasie pieczenia ciasteczka "rozlewają się"). Piec 9-11 minut w temp. 200 st. C. Następnie wyjąć z piekarnika i studzić przez co najmniej kilka minut zanim wyjmie się je z blachy (na początku są bardzo delikatne i mięciutkie , ale już po chwili na wierzchu robi się cieniutka "skorupka").

Kategorie przepisów