Chocodoodles
            Moja druga i zarazem ostatnia propozycja do Czekoladowego Tygodnia. Postanowiłam zrobić kakaową wersję ciasteczek snickerdoodles. Powiem Wam, że ta wersja smakuje mi nawet bardziej niż cynamonowa - chociaż tamtej też niczego nie brakowało - po prostu lubię czekoladowe wypieki.
przepis z książki Nigelli Lawson "Jak być domowa boginią"

Składniki (na ok.25-30 ciastek) :
ciastka :
- 225 g mąki pszennej
 - 25 g gorzkiego kakao
 - pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
 - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 - 125 g masła w temperaturze pokojowej
 - 100 g drobnego cukru
 - 1 duże jajko
 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
do obtoczenia :
- 1 łyżka cynamonu
 - 2 łyżki drobnego cukru
 
Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę, kakao, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia i sól.
Do drugiej miski włożyć masło i cukier, zmiksować na gładką masę. Dodać jajko i wanilię, zmiksować. Dodać sypkie składniki, dokładnie wymieszać - masa powinna być jednolita.
Na talerz wysypać cukier i cynamon, wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w cukrze z cynamonem. Układać na blasze zachowując odstępy (ciasteczka trochę urosną).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.15 minut. Wyjąć z piekarnika, pozostawić na blasze przez 1 minutę, a następnie przełożyć na kratkę, aby ostygły.


przepis dodaję do akcji Atiny - "Czekoladowy Tydzień"
            