Chłodnik z pieczonych pomidorów
Pieczone pomidory są pyszne. Są pyszne i ciepłe i zimne. Okazały się znakomite jako baza chłodnika. Najlepiej użyć różnych gatunków pomidorów. Zupę podałam z domowym pesto z pietruszki. Dużą garść pietruszki zmiksować w blenderze z uprażonymi wcześniej nasionami słonecznika, czosnkiem, oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Bardzo smaczne połączenie. Polecam.
Składniki:
1 kg pomidorów
główka czosnku
1 cebula
1 ostra papryczka - dałam jalapeno
parę gałązek ziół - tymianek, szałwia,
sól, pieprz,
oliwa z oliwek
do podania:
dowolne pesto
Przygotowanie:
Umyte pomidory przekroić na połowy, ułożyć na blaszce, posypać solą i pieprzem polać oliwą. Obok położyć nieobrana cebulę i główkę czosnku przekrojoną w poprzek na pół. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 45 - 60 min . Po tym czasie pomidory włożyć do blendera, dodać papryczkę, wyciśnięty upieczony czosnek i upieczoną cebulę - obraną. Zmiksować. Można po upieczeniu pomidory obrać ze skóry, mnie zmiksowana skórka nie przeszkadzała, zostawiłam. Doprawić solą, pieprzem i oliwą. Jeżeli zupa wydaje się za gęsta rozrzedzić zimną wodą lub zimnym bulionem. Wstawić do lodówki, dobrze schłodzić przed podaniem. Smacznego!