Chłodnik litewski
Pyszny, sycący i idealny na upały chłodnik litewski z botwinką i jajkiem przepisu mojej Mamusi. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!
Składniki: 1 pęczek botwinki, umytej, drobno posiekanej
1 litr kefiru
5 łyżek koncentratu z buraczków
2 świeże ogórki, obrane, pokrojone w drobną kostkę
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
sok z 1/2 cytryny
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
1 płaska łyżeczka cukru
sól, świeżo mielony pieprz
Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo do podania
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. W garnku umieszczamy posiekane liście botwinki, zalewamy odrobiną wrzątku, stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
2. W garnku mieszamy botwinkę wraz z wodą w której się gotowała, kefir, koncentrat z buraczków, ogórki, czosnek, sok z cytryny, koperek i szczypiorek. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
3. Chłodnik przelewamy na talerze, podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego! :)
Składniki: 1 pęczek botwinki, umytej, drobno posiekanej
1 litr kefiru
5 łyżek koncentratu z buraczków
2 świeże ogórki, obrane, pokrojone w drobną kostkę
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
sok z 1/2 cytryny
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
1 płaska łyżeczka cukru
sól, świeżo mielony pieprz
Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo do podania
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. W garnku umieszczamy posiekane liście botwinki, zalewamy odrobiną wrzątku, stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
2. W garnku mieszamy botwinkę wraz z wodą w której się gotowała, kefir, koncentrat z buraczków, ogórki, czosnek, sok z cytryny, koperek i szczypiorek. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
3. Chłodnik przelewamy na talerze, podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego! :)