Chleb wiejski
Brytyjski chleb wiejski, oryginalna nazwa brzmi „oven bottoms„, wypiekany z mąki chlebowej pszennej z chrupiącą skórką. Chlebek wiejski jest bardzo charakterystyczny ze względu na jego kształt, składa się z dwóch złączonych bochenków tworząc jedną całość chleba.
Składniki:
- 500 g mąki chlebowej pszennej
- 10 g soli
- 10 g suszonych aktywnych drożdży
- 30 g miękkiego masła
- 300-330 ml ciepłej wody
- oliwa
Wykonanie:
- Drożdże wymieszać z mąką, dodać sól, /można 1 łyżeczkę cukru/, masło i wodę.
- Wszystkie składniki dobrze połączyć i wyrobić ciasto przez 5-10 minut.
- Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
- Po tym czasie jeszcze raz wyrobić ciasto, dodać mąki jeśli jest za rzadkie.
- Uformować dwa okrągłe bochenki, z czego jeden o 3 cm mniejszej średnicy.
- Połączyć dwa chlebki, zrobić otwór w srodku i naciąć nożem boki od zewnętrznej strony /patrz zdjęcie/.
- Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypaną mąką.
- Posmarować oliwą.
- Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 210 st. C przez 30 minut.
- Wystudzić na kratce metalowej.
Smacznego ?
źródło: z książki: „How to Bake” Paul Hollywood