Chleb pszenny z automatu
Tradycyjny chlebek pszenny także ma swoich zwolenników, choć uważany za mniej zdrowe pieczywo, jednakże podany w formie tostowej swietnie się sprawdza.
Chlebek wykonałam w automacie do pieczenia chleba, ale również metoda ręczna jest szybka i prosta.
Składniki:
- 300 ml wody
- 1,5 łyżeczki oleju roslinnego
- 450 g mąki pszennej chlebowej
- 5 łyżeczek mleka w proszku
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki drożdży suszonych
Wykonanie:
- Do pojemnika wlać wodę w temp. pokojowej następnie olej i pozostałe składniki suche.
- Ustawić program do chleba pszennego, u mnie nr 2.
- Całkowity czas to 2 godziny 40 minut.
Wykonanie metodą ręczną:
- Drożdże wymieszać ze szczyptą cukru i 1/4 szklanką letniej wody, ostawić do spienienia.
- Mąkę przesiać dodać sól, cukier, mleko w proszku, spienione drożdże, wodę i olej.
- Wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Ponownie krótko wyrobić, uformować chlebek, posmarować wodą i odstawić do podwojenia objętości na ok. 35 minut.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 45 minut.
- Po upieczeniu wystudzić na kratce metalowej.
Smacznego ?
na podstawie przepisu „kenwood recipe”.